Z rynku FMCG

25 X – dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu

Czwartek, 25 października 2018
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego!
Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!

25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.

Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by razem z Lubellą świętować ten wspaniały dzień. Poniżej pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.


PRZEPISY:

Pizza makaronowa

Spód:
•    100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
•    30 g startego żółtego sera
•    jajko
•    łyżeczka suszonego oregano

sos:
•    szklanka passaty pomidorowej
•    łyżka posiekanej cebuli
•    pół czerwonej papryki
•    łyżka oliwy
•    sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
•    kulka mozzarelli
•    ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
•    oliwa

Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

 
Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

•    200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
•    200 g kremowego twarożku naturalnego
•    40 g jogurtu naturalnego
•    20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
•    łyżeczka masła
•    pomarańcza
•    kilka śliwek
•    garść malin
•    2 łyżki płatków migdałów

Makaron Lubella Mini Kokardki gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.


Spaghetti z domowym kebabem i mango

Składniki na 2 porcje:
•    wołowina - 300 g
•    makaron Lubella Spaghetti - 250 g
•    świeże mango - 1/2 szt
•    oliwa z oliwek - 1 łyżka
•    przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka
•    sól - 1/2 łyżeczki
•    suszona papryczka chili- do posypania

Vinegret:
•    musztarda francuska - 1 łyżka
•    miód - 1 łyżeczka
•    sok z cytryny - 1 łyżeczka
•    sól, pieprz - do smaku

Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti Lubella mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.


Sałatka z makaronem

Składniki na 2 porcje:
•    1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki
•    garść roszponki
•    5-6 suszonych pomidorów
•    ½ szklanki czarnych oliwek
•    2 łyżki kukurydzy
•    ½ papryki żółtej
•    pomidorki koktajlowe
•    300 gram piersi kurczaka
•    szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
•    oliwa z oliwek do smażenia
•    dressing miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu

Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.


Świderki z krewetkami i fetą

Składniki na 2 porcje:
•    krewetki - 300 g
•    makaron Lubella Świderki - 250 g
•    wino białe, półsłodkie - 150 ml
•    masło klarowane - 100 g
•    czosnek - 2 ząbki
•    cebula dymka - 1 szt.
•    mini papryczka chili - 1 szt.
•    sól, pieprz - do doprawienia
•    feta, natka pietruszki - do posypania

Na rozgrzanym maśle klarowanym szklimy dymkę. Dodajemy sprasowany czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlewamy wino i smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy posiekaną natką.

Penne z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonej papryki, podawane z awokado i pieczonym kurczakiem

Porcja dla dwóch osób
•    2 średniej wielkości czerwone papryki
•    mały, rozgnieciony ząbek czosnku
•    oliwa z oliwek, sól, pieprz
•    200 g makaronu pióra Lubella
•    400 g pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
•    1 rozgnieciony ząbek czosnku + 1 łyżka oliwy
•    ½ łyżeczki papryki chilli w proszku
•    sól, świeżo zmielony pieprz
•    ½ puszki kukurydzy konserwowej
•    1 filet z kurczaka (słodka papryka, oliwa z oliwek, pieprz i odrobina ostrej papryki do przyprawienia)
•    ½ dojrzałego awokado
•    opcjonalnie: kolendra

Przygotowanie dania zaczynamy od upieczenia papryki. Warzywa  myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i usuwamy pestki. Pokrojoną paprykę układamy na blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, równomiernie rozkładamy rozgnieciony czosnek. Posypujemy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut, odwracając warzywa w połowie pieczenia na drugą stronę.

Gorące kawałki papryki wrzucamy do foliowego woreczka i pocierając folią o warzywa, usuwamy skórkę. Paprykę kroimy w niewielką kostkę i odkładamy na bok.

Filety z kurczaka oczyszczamy, polewamy łyżeczką oliwy, posypujemy wedle uznania solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną papryki ostrej. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie odkrywamy filety i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso będzie soczyste i równomiernie przypieczone z wierzchu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku. Lekko przyrumieniamy i dodajemy na patelnię pomidory. Dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i mieszamy. Przekładamy do misek, na wierchu umieszczamy awokado oraz posiekaną kolendrę.

Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku. Lekko przyrumieniamy i dodajemy na patelnię pomidory. Dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i odsączoną kukurydzę. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i mieszamy. Przekładamy do misek, na wierchu umieszczamy awokado oraz posiekaną kolendrę.



tagi: Światowy Dzień Makaronu , Lubella , przepisy kulinarne ,