Goście Akademii Smaku Sokołów poznawali tajniki zdrowej wołowiny, a przy okazji mieli możliwość spotkania z ekspertem browarnictwa, który zaprosił do świata piwa i jego tajemnic. Było to doskonałe pożegnanie lata z grillem w roli głównej.
Spotkanie rozpoczął Marcin Bałanda - Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Akademia Smaku Sokołów za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi. – mówił, witając blogerów i dziennikarzy, którzy po raz pierwszy mieli okazję gościć na warsztacie Sokołowa. – Cieszymy się, że nasze pomysły trafiają do kolejnych osób, a Akademia rozszerza działanie o kolejne miejsca, takie jak restauracja Okrąglak Beef&Beer.
Merytoryczną część warsztatów rozpoczął Dominik Moskalenko - szef kuchni Okrąglaka oraz ekspert kulinarny firmy Sokołów. W swoim krótkim, połączonym z prezentacją wykładzie, opowiedział uczestnikom, jakim mięsem jest wołowina i jak wygląda proces jej obróbki. Uczestnicy zdobyli praktyczną wiedzę, która pomoże im w codziennych zakupach wybierać najwyższej jakości mięso. Szef kuchni przybliżył też temat sezonowania wołowiny i wyjawił sekret przygotowywania mięsa o idealnej kruchości.
Po teorii przyszedł czas na praktykę. Przy kilku stanowiskach w restauracyjnym ogródku blogerzy i dziennikarze przygotowywali tatara z polędwicy wołowej oraz sałatkę z bavette. Głównymi bohaterami przystawek były produkty z linii Uczta Qulinarna- serii certyfikowanej jakości wołowiny Sokołów, przygotowanej z zachowaniem najwyższych światowych standardów.
Uczestnicy ze zdumieniem przekonywali się, jak łatwo uzyskać restauracyjne, wykwintne smaki niewielkim kosztem pracy .
Po pierwszym, wspólnym posiłku przyszedł czas na wykład zaproszonego gościa – Łukasza Sternickiego z Kompanii Piwowarskiej. Ekspert opowiedział o historii piwa, podstawowych sposobach warzenia i fermentacji oraz przybliżył temat piwnego food pairingu - czyli sztuki dopasowywania gatunków piwa do konkretnych dań i smaków. Po degustacji piw IPA, ciemnego oraz pszenicznego przyszła pora na kolejny punkt programu – przygotowywanie dania głównego
Zaproszeni goście, pod czujnym okiem Dominika Moskalenko, przygotowali tradycyjnego burgera wołowego oraz steka z antrykotu. Uczestnicy mieli szansę spróbować dwóch rodzajów wołowiny – sezonowanej na sucho oraz mokro. Pierwszy typ charakteryzuje się przechowywaniem elementów mięsa wraz z kością przez kilka tygodni w miejscu o odpowiednich warunkach pod względem wilgotności i temperatury, drugi zaś krojeniem mięsa na części i utrzymywaniem w opakowaniach próżniowych ustalonej wilgotności.
W przygotowaniu idealnej wołowiny może być pomocna aplikacja mobilna Stek Timer Sokołów, przygotowana we współpracy z doświadczonymi ekspertami. Aplikacja zawiera przydatne porady oraz określa precyzyjny czas wysmażenia steka.
Kulinarne inspiracje z wykorzystaniem wołowiny Sokołowa znaleźć można na stronach:
www.sokolow.pl,
www.smakidobregozycia.pl oraz na kanale YouTube
Sokołów TV.