Nowości

Sztuka smażenia

Piątek, 07 września 2018
W kuchni nieodłącznym sposobem przygotowywania potraw jest smażenie. Pozwala na osiągnięcie niepowtarzalnego smaku, którego nie da się zastąpić. Jak sprawić, by tak przyrządzane dania miały wysoką jakość? Kluczem do sukcesu jest nie tylko profesjonalny sprzęt, ale również odpowiedni dobór składników.
Patelnie teflonowe są powszechnie używane do smażenia zarówno w domowym zaciszu, jak również w kuchni zawodowca. Teflon to materiał bardzo wytrzymały, pod warunkiem, że jest wysokiej jakości. Zapewnia nieprzywieranie potraw, a także dzięki swoim właściwościom zmniejsza ryzyko przypalenia. Dzięki temu łatwiej uzyskać np. maślany sos oraz smażyć na tym produkcie bez obaw o jego szybkie palenie. Tego typu sprzęty spełniają również walory wizualne. Coraz więcej lokali decyduje się na otwarte kuchnie, w których nie można pozwolić sobie na nieestetyczne wyposażenie. Na popularności zyskuje podawanie dań bezpośrednio na rozgrzanej patelni, dlatego tak ważny jest również jej wygląd.

Przygotowanie wysokojakościowej, smażonej potrawy to przede wszystkim staranny dobór produktów, a nie tylko dobry sprzęt. Niezastąpione w tym przypadku będzie masło klarowane. Sprawdza się ono do głębokiego smażenia, pieczenia, a także gotowania ze względu na wysoką temperaturę dymienia – przyjmuje się, że wynosi ona około 252°C, a w przypadku zwykłego masła jest to tylko 100°C. Przy jego zastosowaniu można przygotować również delikatne, maślane sosy.

Ze względu na swoje właściwości oraz długą datę przydatności masło klarowane jest cennym artykułem w kuchni. W celu zoptymalizowania pracy profesjonalistów marka Debic razem z uznanymi szefami kuchni stworzyła płynny produkt, który zawiera w sobie najlepsze cechy masła klarowanego i pozwala uzyskać pożądany efekt szybko i wydajnie. Debic Roast&Fry zawiera 20% masła klarowanego i nadaje się do wszystkich zastosowań. Jest również odporny na wysoką temperaturę, a przy tym szybko przyrumienia potrawy, nadając im wyrazisty bursztynowy kolor – mówi Marian Piórkowski, Sales Manager Foodservice Poland & Baltics w firmie FrieslandCampina Foodservice Europe, producenta marki Debic.

Produkty wykorzystywane do smażenia istotnie wpływają na jakość przygotowywanych dań. Od tego, co zostanie użyte, zależeć będą smak oraz wygląd potrawy, który jest równie ważny dla wymagających klientów. Masło klarowane oraz wyroby z jego zawartością są niezastąpione w kuchni, ponieważ przy ich zastosowaniu otrzymuje się aromatyczne i delikatne dania oraz sosy. Oprócz charakterystycznego smaku, produkty te przewyższają swoimi walorami pozostałe tłuszcze, jeżeli chodzi o temperaturę dymienia czy właściwości zdrowotne.


tagi: sztuka smażenia , Debic ,