Nowości

Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Poniedziałek, 21 maja 2018
Soczyste, świeże owoce w połączniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.
Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm)
•    2 szklanki migdałów tartych
•    200 g masła
•    200 g mąki pszennej
•    100 g drobnego cukru do wypieków
•    100 ml śmietany 30%
•    2 jajka L
•    olej Rapso do posmarowania foremek
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki
•    250 g serka mascarpone
•    1 żółtko
•    1 cytryna
•    2 łyżki oleju Rapso
•    3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
•    owoce sezonowe

Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto do-kładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
  3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków fore-mek.
  4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia. 
  5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
  6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.



tagi: Mini tartaletki z kremem , VOG Polska ,