Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm) • 2 szklanki migdałów tartych
• 200 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 100 g drobnego cukru do wypieków
• 100 ml śmietany 30%
• 2 jajka L
• olej Rapso do posmarowania foremek
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki• 250 g serka mascarpone
• 1 żółtko
• 1 cytryna
• 2 łyżki oleju Rapso
• 3 łyżki powideł śliwkowych (gładkich lub przetartych przez sitko)
• owoce sezonowe
Wykonanie- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto do-kładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
- Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
- Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków fore-mek.
- Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
- Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.