Składniki (6-8 porcji)• 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
• 5 ząbków czosnku
• 1 duża czerwona cebula
• 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 jajko
• 2 łyżki otrąb owsianych
• nasiona sezamu
• sól, pieprz
Dodatki:• ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
• bułki (np. na żytnim zakwasie)
• sałata
• zielone ogórki
• czerwona cebula
• koperek
• ocet balsamiczny (2 łyżki)
• miód (1 łyżka)
• olej
• dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Sposób przygotowania:- Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
- Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
- Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
- Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
- W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
- Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
- Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem i ketchupem Kotlin Extra Hot Z piekła rodem
Składniki:• młody kalafior - 2 duże główki
• roztopione masło klarowane - 6 łyżek
• olej rzepakowy - 2 łyżki
• sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia - po 1 łyżeczce
• parmezan - około 40 g
• ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem - do podania
Sposób przygotowania: - Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
- Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
- Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
- Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.