Nowości

Czym szefowie kuchni zaskoczą nas w okresie karnawału?

Poniedziałek, 22 stycznia 2018
Początek roku to początek licznych imprez związanych z okresem karnawału, również organizowanych przez szkoły studniówek. Zabawy trwają cały miesiąc i często organizowane są w hotelach, otwartych na tego typu wydarzenia.
Przed wybraną uroczystością karnawałową goście zastanawiają się nad doborem kreacji, a w hotelowych restauracjach trwają rozmowy, podczas których ustalane jest wyjątkowe menu na tę okazję.

Dla szefów kuchni wyzwaniem jest stworzenie listy dań, które trafią w gusta gości. W menu powinny znaleźć się mięsa, ryby, potrawy warzywne i bezglutenowe, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W przypadku takich imprez, w hotelowych salach potrawy podawane są w formie szwedzkiego stołu, gdzie goście mają dostęp do dań na ciepło przez większość czasu. Jednak ciągłe utrzymywanie potraw w cieple może powodować ich delikatne wysuszenie, dlatego też większość z nich jest przygotowywana z sosami. Ich smak nie tylko podkreśla aromat potraw, ale również tworzy ciekawą kompozycje tekstur. Najczęściej w ten sposób są podawane mięsa, których smak bardzo dobrze podkreślają sosy na bazie chrzanu lub musztardy. Dzięki ich wyczuwalnej ostrości na podniebieniu, aromat mięsa zostaje uwydatniony i dopełniony.  Jednym z preferowanych dań w menu wieczoru może być mięso z baraniny w formie kebaba, do którego nieodzownym elementem jest sos czosnkowy na bazie majonezu. Łączy grillowane mięso z dodatkami w postaci surówki i pieczywa pita w orientalny przysmak.

Przy takich okazjach należy kierować się tym, co najczęściej ludzie lubią jadać i przedstawić to w swojej wersji. Tak np. można przygotować tradycyjne burgery w zupełnie nowej odsłonie, np. z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i liściem sałaty. Takie połączenie w znanej formie spodoba się gościom, będzie też stanowiło lekką odmianę zwykle kalorycznego burgera – mówi Ekspert kulinarny, Chef Marcin Piotrowski.

Menu na balu studniówkowym czy karnawałowym zakłada także przygotowanie szybkich przekąsek, które możemy zjeść w trakcie imprezy, bez konieczności korzystania ze sztućców. Idealne na taką okazję są małe kanapki, wrapy i tartaletki na słono np. z wędzonym łososiem i avocado. Jako dodatek i połączenie składników dobrze sprawdzi się remulada duńska, czyli sos na bazie majonezu z kapustą, ogórkiem i cebulą. Taka domieszka smakowicie komponuje się z różnego rodzaju warzywami.

Przy okazji takich wydarzeń jak bale karnawałowe czy studniówki musimy dopasować przygotowywane dania nie tylko do podniebień gości, ale i ich wymagań odnośnie składników. Najważniejsze jest użycie tych świeżych, najlepiej od lokalnych dostawców, którzy dbają o jakość sprzedawanych produktów. Ważna jest również możliwość zrobienia szybkich zakupów pozostałych produktów. Platformy takie jak Hurtum.pl, na której dostępne są sosy marki Folwark, pomagają zorganizować się w pracy, ale także w domu, podczas przygotowania posiłków dla całej rodziny – dodaje Marcin Piotrowski.

Imprezy, w których uczestniczy duża liczba osób, zawsze są wyzwaniem pod względem organizacji, oprawy i menu. Dobre jedzenie sprawia, że każda impreza staje się wyjątkową, bo smaki zapamiętujemy na długo.



tagi: karnawał , produkty ,