Wiadomości

McCormick finalizuje przejęcie spożywczej części Reckitt Benckiser

Poniedziałek, 21 sierpnia 2017
McCormick & Company Inc. (NYSE: MKC), globalny lider smaku, ogłosił oficjalnie zakończenie procesu przejęcia spożywczej części brytyjskiej spółki Reckitt Benckiser Group plc (“RB Foods”), transakcji sygnalizowanej już wcześniej w dniu 18 lipca 2017 r.
Pozyskane marki, w tym sosy Frank’s RedHot®, French’s® i Cattlemen’s® to wysokiej jakości aktywa w strategiczny sposób uzupełniające szerokie portfolio marek McCormick. Firma sfinansowała przejęcie, przy cenie zakupu ok. 4,2 mld USD, z zastrzeżeniem pewnych zwyczajowych korekt wyceny, poprzez emisję nowego długu, składającego się z niezabezpieczonych uprzywilejowanych instrumentów dłużnych i pożyczek z opcją wcześniejszej spłaty, oraz podwyższenie kapitału własnego. Oferta obligacji i oferta akcji zostały sfinalizowane w dniu 11 sierpnia 2017 r.

„Cieszymy się z przejęcia Frank’s RedHot, French’s i innych kultowych, globalnych marek, ponieważ zakończona transakcja, od ponad dekady była na czele naszej listy potencjalnych strategicznych przejęć i przyniesie znaczną wartość dla akcjonariuszy” powiedział Lawrence E. Kurzius, prezes i dyrektor generalny McCormick. „McCormick jest idealnym domem dla tych marek, ponieważ ich proste, czyste składniki czynią je płynnymi przyprawami. Dodanie do portfolio kolejnych wysoce komplementarnych marek pozwoli McCormickowi na czerpanie korzyści z rosnącego trendu na jedzenie pikantnych, aromatycznych dań z naturalnych, wysokiej jakości składników i jest spójne z naszą wizją by Nadać Życiu Smak. Utalentowani pracownicy firmy Reckitt Benckiser Foods zbudowali świetnie prosperujący biznes i nie możemy się doczekać współpracy z nimi, by kontynuować sukces firmy.”

McCormick planuje aktualizację prognozy skonsolidowanych wyników za 2017 po akwizycji przy okazji kwartalnej konferencji wynikowej, która odbędzie się 28 września 2017 r. o godzinie 8 rano czasu ET.


fot: mccormickcorporation.com


tagi: McCormick , Reckitt Benckiser ,