Nowości

Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi

Poniedziałek, 07 sierpnia 2017
Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi to doskonała propozycja na proste oraz pełne zdrowia dania.
Składniki:
•    1 szklanka ciecierzycy marki Halina
•    2 średnie pietruszki
•    1/5 selera (dużego)
•    por (część biała)
•    1 mleczko kokosowe
•    2–3 ziemniaki
•    1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
•    2 1/2 łyżki oleju
•    1–1,3 litra bulionu warzywnego
•    kumin (mielony)
•    sezam czarny
•    sól, pieprz
•    natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę marki Halina umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
  2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta - nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.
  3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
  5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
  6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.
Smacznego!

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu



tagi: Halina , zupa krem z ciecierzycy , przepisy kulinarne ,