Nowości

Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami marki Kresto

Środa, 02 sierpnia 2017
Chleb życia (bez mąki i glutenu) z nasionami marki Kresto to pomysł na nie tylko pyszne, ale i przede wszystkim zdrowe pieczywo.
Składniki (keksówka ok. 30x15 cm):
•    1 opakowanie słonecznika łuskanego (200 g) marki Kresto
•    1 szklanka pestek dyni marki Kresto
•    1 szklanka siemienia lnianego marki Kresto
•    1 szklanka siemienia mielonego marki Kresto
•    1 opakowanie orzechów, np. laskowych, brazylijskich, włoskich (200 g) marki Kresto
•    2 szklanki płatków owsianych
•    4 szklanki gorącej wody
•    2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
•    2 łyżki syropu klonowego
•    papier do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Wszystkie nasiona i płatki przesyp do dużej miski. Dodaj sól, syrop. Wymieszaj.
  2. Do nasion dolej wodę, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. W tym czasie woda powinna się całkowicie wchłonąć.
  3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę z nasion. Lekko ugnieć łyżką i wyrównaj.
  4. Chleb piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku z funkcją góra-dół, przez ok. 50 minut.
  5. Wyciągnij upieczony chleb z foremki. Ułóż go na kratce, aby ostygnął. Chleb najlepiej jeść następnego dnia, łatwiej go wówczas pokroić.
Smacznego!

Pełny asortyment inspirujących i zdrowych produktów marki VOG na stronie: www.vog.pl oraz Facebook www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie



tagi: Kresto , chleb , przepisy kulinarne ,