Nowości

Žatecký Světlý Ležák – na cześć żateckiego chmielu!

Piątek, 14 lipca 2017
W pierwszej połowie lipca na półkach sklepowych pojawił się Žatecký Světlý Ležák. Piwo warzone według receptury opartej na unikalnym, bardzo aromatycznym chmielu žateckim.
Žatecký Světlý Ležák to piwo warzone wg receptury stworzonej przez Tomasa Lejseka, znanego czeskiego piwowara z browaru Žatec. Piwo ma wspaniały aromat, który jest efektem zastosowania aromatycznego chmielu żateckiego uprawianego od 650 lat w rejonie miasta Žatec. Najstarsze źródło dotyczące tego chmielu pochodzi z pierwszej połowy XI wieku, bo już w roku 1101 żatecki chmiel był sprzedawany na rynku w Hamburgu. W 1261 roku w Žatecu powstało towarzystwo piwowarów, które warzyło piwo cenione za swoje „niezwykłe cnoty, esencję i moc”. Zaś w XVIII wieku w Žatecu działało już 30 słodowni i 4 browary. Obecnie chmiel żatecki, znany jako chmiel Saaz, wciąż uprawiany jest jedynie w rejonie miasta Žatec na powierzchni zaledwie 40 km2. Nadaje on piwu łagodnie goryczkowy smak i dobrze zbalansowany, korzenno-ziołowy aromat. Chmiel ten uznawany jest przez piwnych specjalistów za jeden z najlepszych na świecie. Dzięki uniwersalnej charakterystyce smakowej, pretenduje do statusu klasycznego chmielu wykorzystywanego do warzenia piw pilzneńskich.

Piwo Žatecký Světlý Ležák jest piwem dolnej fermentacji, ma 5,0% alkoholu. Aby wydobyć pełnie aromatu należy podawać go prosto z lodówki, czyli w temperaturze 4 – 8 stopni Celsjusza, nalewając do kufla lub szklanki piwnej. Doskonale pasuje do steków, dziczyzny, gęsiny, tatara, warzyw                   i sałat, a także do potraw z grilla, łagodnie ugasi również smak pikantnych potraw.
    
Na tym etapie wprowadzania na rynek nowość otrzyma wsparcie w postaci materiałów POS w punktach sprzedaży. Žatecký Světlý Ležák dostępny jest w butelkach zwrotnych o pojemności 0,5 l. w rekomendowanej cenie 2,69 zł oraz puszkach w rekomendowanej cenie 2,99 zł.



tagi: Žatecký Světlý Ležák, piwo, alkohole,