- Edukowanie pracowników w szeroko pojętej tematyce zdrowotnej jest jednym z najważniejszych kierunków naszych działań HR – mówi Sylwia Miszczuk, Dyrektor Spółki ds. HR w Sokołów S.A. – Prowadzimy stały program „Na ścieżce zdrowia”, w ramach którego zwracamy uwagę na różnorodne aspekty profilaktyki, promowanie odpowiedniego trybu życia i właściwej diety. W tym roku naszą uwagę skierowaliśmy na cukrzycę, która stała się już prawdziwym problemem społecznym.
W kolejnym etapie akcji #ucieknijcukrzycy, pracownicy centrali oraz oddziału w Sokołowie Podlaskim mogli wziąć udział w specjalnym szkoleniu. Dietetyk Agnieszka Piskała, opowiedziała m.in. jakie są pierwsze objawy cukrzycy, co zrobić, żeby jej uniknąć oraz według jakich zasad komponować codzienną dietę. W drugiej części spotkania szef kuchni Sokołów Dominik Moskalenko przedstawił propozycje dań, odpowiednich dla diabetyków, które mogą jednocześnie być elementem zdrowej, właściwie zbilansowanej diety dla całej rodziny. Wszyscy uczestnicy spotkania mogli spróbować ciekawych, a przy tym prostych w wykonaniu propozycji kulinarnych: kanapek z szynką pieczoną Naturrino, sałatki z bavette oraz tatara z ligawy. Wszystkie dania zostały przyrządzone z wykorzystaniem produktów Sokołowa, szczególnie polecanych w diecie cukrzycowej – wędlin Naturrino oraz wołowiny. Każdy z uczestników spotkania mógł również zbadać poziom cukru we krwi.
- Cieszymy się, że spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem wśród pracowników – mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mamy nadzieję, że takimi działaniami będziemy mogli skutecznie przekonywać do świadomego i odpowiedzialnego podejścia do tematu zdrowia oraz pokazywać, że czasem niewielkie zmiany wystarczą, by znacząco podnieść jakość życia.
Przepisy na dania odpowiednie dla diabetyków oraz przydatne informacje dotyczące diety cukrzycowej można znaleźć na stronach
www.sokolow.pl,
http://smakidobregozycia.pl oraz na kanale YouTube
Sokołów TV.