Wiadomości

Polski drób coraz bliżej Singapurskich konsumentów

Wtorek, 23 maja 2017
W ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Misja, której koordynatorem była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, miała na celu kontrolę polskich zakładów drobiarskich pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. W efekcie polski drób może trafić na półki sklepowe w Singapurze.
W ciągu kilku dni przedstawiciele singapurskich władz skontrolowali cztery polskie zakłady drobiarskie oraz odwiedzili m.in. Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu. Wizyta rozpoczęła się od spotkania otwierającego w Głównym Inspektoracie Weterynarii, na którym obecny był Jacek Kucharski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii ds. Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Farmacji i Utylizacji, przedstawiciele GIW, a także Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG oraz inspektorzy AVA w składzie: Choo Mee, Jenny Loi, Chua Tze Hoong oraz Alwyn Tan, Li.

„Wizyta singapurskich inspektorów weterynaryjnych przybliża nas do otwarcia tego rynku na polski drób. Mięso drobiowe jest obecnie najchętniej spożywane w Singapurze ze względu na uwarunkowania kulturowe i religijne, a Polska – będąca liderem produkcji mięsa białego w UE – która, wszystko wskazuje na to, że uporała się z wirusem grypy ptaków, jest w pełni gotowa na uzyskanie dostępu do nowego rynku eksportowego. Misja miała na celu zweryfikowanie zakładów drobiarskich, zapoznanie się z nadzorem nad jakością i bezpieczeństwem produkcji oraz przebiegiem procesów technologicznych. Analizując wstępne ustalenia pokontrolne uważamy, że wizytę możemy zaliczyć do owocnych”, powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Podobnego zdania był Choo Mee Li, Dyrektor Departamentu Kontroli z Quarantine & Inspection Group. „Widzimy zainteresowanie przedstawicieli biznesu, lokalnych instytucji oraz największych sieci dystrybucyjnych w Singapurze współpracą z polską branżą drobiarską, której drób ceniony jest za jakość i smak. Nasza wizyta miała na celu poznanie sektora „od środka”, aby upewnić się, że polsko-singapurska współpraca ma przed sobą obiecujące perspektywy”.

Kontrola inspektorów AVA zakończyła się spotkaniem w Głównym Inspektoracie Weterynarii, na którym przedstawiciele tamtejszych władz weterynaryjnych podsumowali swoją wizytę. „Z informacji napływających do naszej Izby wynika, że Singapur jest zainteresowany naszymi produktami, a ponadto jest otwarty na import tych części drobiu, które nie są aż tak popularne w Europie. Sygnały te pokrywają się z informacjami uzyskanymi przez nas po niedawnej oficjalnej wizycie Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Pana Łukasza Hołubowskiego w Singapurze”, dodał Łukasz Dominiak. KRD-IG już kolejny raz z rzędu koordynowała misję reprezentantów państw trzecich audytujących polskie zakłady drobiarskie.



tagi: AVA , Krajowa Rada Drobiarstwa Izba Gospodarcza , Polski drób , Singapur , rynek , sprzedaż , konsument ,