Składniki (4 porcje):• 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
• 800 g krewetek (waga przed obraniem)
• ok. 600 ml mleczka kokosowego
• 250 g pomidorów koktajlowych
• 2 liście limonki (opcjonalnie)
• 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
• 1–2 łyżki zielonej pasty curry
• 2 limonki
• sól, pieprz
• 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania:• 1 opakowanie mieszanki sałat
• oliwa z oliwek
• sok z limonki
• sól
• pieprz
• liście mięty
• limonka
• papryczka chilli
Wykonanie- Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
- Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
- Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
- Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
- Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
- Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę:
www.britta.pl oraz na fanpage:
www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.