Wiadomości

Drobimex zwiększa produkcję

Wtorek, 25 kwietnia 2017
Największa w historii przedsiębiorstwa Drobimex rozbudowa oraz modernizacja zakładów w Goleniowie i w Szczecinie Dąbiu zakończy się latem tego roku, a jej koszt będzie wyższy niż początkowo szacowano i wyniesie ponad 200 mln złotych. Inwestycja ta jest tylko początkiem procesu umacniania pozycji szczecińskiej firmy na rynku krajowym i międzynarodowym. Pomimo trwających nadal prac związanych z modernizacją zakładów, Drobimex stale zwiększa produkcję i rozszerza asortyment swoich wyrobów, a także wprowadza nowe opakowania.
Po zakończeniu wszystkich prac powierzchnie obu zakładów zwiększą się o ponad 9 tysięcy metrów kwadratowych, a firma jako jedna z pierwszych w Polsce posiada najnowocześniejsze w Europie linie produkcyjne. Co za tym idzie Drobimex sukcesywnie zwiększa produkcję i wprowadza na rynek nowe produkty. Obecnie na rynku dostępnych jest ok. 80 rodzajów wędlin firmy Drobimex, których miesięczna sprzedaż wynosi ok. tysiąca ton, a także urozmaicony asortyment mięsa, którego miesięczna sprzedaż wynosi ok. 3300 ton.

Producent wprowadził także nowe opakowania, aby zwiększyć rozpoznawalność marki i lepiej odpowiadać na potrzeby konsumentów oraz osób zainteresowanych zdrowym żywieniem. Dzięki temu produkcja i sprzedaż wędlin plasterkowanych w nowych opakowaniach wzrosła o ponad 45%. Wprowadzone zmiany dotyczą przede wszystkim kolorystyki i graficznego zaakcentowania zalet produktów. W odświeżonych opakowaniach dominuje kolor zielony. Nowym elementem są także umieszczone w centralnym punkcie opakowania informacje o odżywczych zaletach produktów jak na przykład niska zawartość tłuszczu, wysoka zawartość mięsa czy symbol przekreślonego kłosa dla licencjonowanych produktów bezglutenowych.

To istotne informacje dla współczesnych konsumentów, którzy coraz częściej chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Ich wyróżnienie na nowych opakowaniach ma na celu zaakcentowanie wysokiej jakości naszych produktów – mówi prezes firmy, Klaus Roppel. Przedsiębiorstwo ogranicza również zawartość soli peklującej oraz stosowanie glutaminianu monosodowego.

Drobiowe Specjały to pierwsze produkty firmy Drobimex, które w tym roku zyskały nowe opakowania. Ich wprowadzenie zbiegło się z tegorocznym poszerzeniem linii o nową wędlinę - mozaikę z kurcząt. Drobiowe Specjały to obecnie 11 produktów plasterkowanych, z czego aż 8 to wyroby bezglutenowe. W asortymencie znajdują się: Szynka delikatesowa z kurcząt, Polędwica z kurcząt, Szynka z papryką, Szynka z pieprzem, Pierś pieczona, Pierś pieczona z pomidorami i ziołami, Pierś pieczona z papryką, Kiełbasa krakowska drobiowa, Szynka tostowa, Rolada z kurcząt i Mozaika z kurcząt.

Producent systematycznie wprowadza ujednoliconą szatę graficzną opakowań dla wszystkich swoich produktów – wcześniej zmiany objęły 22 wyroby. Trwają też prace nad wymianą opakowań dla pozostałych produktów firmy.

Jako jeden z pierwszych zakładów produkujących wędliny drobiowe firma stworzyła szeroką gamę produktów bezglutenowych - aż 28 wyrobów uzyskało certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Producent sprzedaje swoje produkty w całej Polsce poprzez największe sieci handlowe oraz sieci lokalne i małe sklepy. Ok. 30% sprzedaży stanowi eksport do takich krajów jak m.in. Anglia, Francja, Niemcy, Rumunia, Bułgaria, Czechy, Słowacja, Węgry, Azerbejdżan.

Kompleksowa modernizacja obu zakładów i budowa nowych hal, stałe poszerzanie asortymentu oraz ekspansja na zagraniczne rynki pozwalają szczecińskiemu przedsiębiorstwu plasować się w czołówce firm branży drobiarskiej oraz pozostawać jednym z największych pracodawców w regionie. Poziom zatrudnienia to ok. 800 osób. Modernizacja i rozwój szczecińskiego przedsiębiorstwa finansowana jest ze środków własnych oraz ze środków pochodzących z kredytów inwestycyjnych i jest największą inwestycją koncernu PHW poza granicami Niemiec.



tagi: Drobimex , produkcja , rozbudowa , modernizacja ,