Smak tradycjiPodczas wielkanocnego śniadania na naszych stołach co roku pojawia się tradycyjnie jedna z wielkanocnych zup. W centralnej i wschodniej Polsce podczas pierwszego świątecznego posiłku podaje się barszcz biały, w południowej i zachodniej części naszego kraju serwuje się natomiast żurek. Te tradycyjne zupy dawniej były symbolem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przed Świętami organizowano nawet „pogrzeb żuru” jako symboliczne rozstanie się z okresem powstrzymywania się od pokarmu. Obecnie wielkanocne zupy są jednymi z najważniejszych potraw na świątecznym stole, gdyż to właśnie je jadamy z poświęconymi wcześniej jajkami, chrzanem czy kiełbasą. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat tych tradycyjnych zup uzyskamy przygotowując je z Żurkiem i Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Polecamy także nowy - Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY, przygotowany na żytniej mące razowej. Propozycje od marki WINIARY zawierają składniki znane z naszych kuchni, m.in. mąkę z polskich zbóż, czosnek, cebulę i majeranek. Te tradycyjne zupy możemy wzbogacić ulubionymi składnikami. Jeśli w tym roku chcecie podać bliskim wielkanocną zupę w nieco innym wydaniu, możecie pokusić się o wzbogacenie klasycznego przepisu o ulubione dodatki, np. mleko kokosowe i imbir, filet rybny czy młode liście szpinaku.
Jajka, pisanki, wydmuszki…Jajka to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowujemy z nich pisanki, dodajemy je do tradycyjnych zup, dekorujemy nimi dom i najważniejsze - podajemy je na świąteczny stół w rozmaitych odsłonach. Z majonezem, faszerowane, w towarzystwie zimnych sosów, musów czy z rzeżuchą. Przy kulinarnych wariacjach z jajkami w roli głównej niezastąpiony będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od wielu lat pomaga polskim rodzinom w przyrządzaniu pysznych wielkanocnych potraw. Możemy wzbogacić nim smak nie tylko wielkanocnych jajek, ale także zimnych przystawek i wielkanocnych sałatek. To nieodłączny składnik świątecznych przepisów. Od lat gości na naszych stołach i nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Zainspiruj się jego smakiem i poszerzaj swoje kulinarne horyzonty!
Aromatyczne mięsaTradycyjnie na naszym wielkanocnym stole pojawiają się także pyszne, soczyste mięsa, które są symbolem kończącego się właśnie Wielkiego Postu. Niegdyś były one przez naszych dziadków i pradziadków uznawane za synonim dostatku, który ma rodzinie zapewniać zdrowie i płodność. Podczas Świąt Wielkanocnych serwujemy je pod rozmaitymi postaciami – pasztetów, kiełbas, pieczeni, czy jako główny element świątecznego obiadu. Do pieczonych i duszonych mięs warto dodać Kostkę mięsną WINIARY, która sprawi, że świąteczne mięsa staną się niezwykle aromatyczne. Smak zimnych pieczeni i pasztetów możemy wzbogacić Sosem chrzanowym WINIARY z dodatkiem tartego chrzanu. Będzie wyśmienicie smakował także w towarzystwie zimnych przekąsek, czy klasycznych jajek na twardo. Jego smak urozmaici nawet najprostszą potrawę.
Po inspiracje na pyszne dania z wykorzystaniem produktów marki WINIARY zapraszamy na
www.winiary.pl.
Jakie produkty sprawią, że Twoje wielkanocne dania będą znikać ze stołu w mgnieniu oka?
- Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do jajek, zimnych przystawek oraz wielkanocnych sałatek. Idealnie podkreśli i urozmaici smak wielkanocnych przekąsek.
- Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - Odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane ze swojej kuchni - mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy.
- Żurek Nasza Specjalność WINIARY - niezastąpiony do uzyskania od podstaw odpowiedniego smaku zupy. Zawiera mąkę żytnią z polskich zbóż, majeranek oraz czosnek i cebulę - daje gwarancje udanego i pysznego wielkanocnego dania.
- Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – Przygotowany na żytniej mące razowej. Dzięki niemu uzyskasz doskonały smaku żurku.
- Kostka Mięsna WINIARY– doskonale nadaje się do pieczonych i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs oraz nadaje odpowiedniego koloru pieczeniowym sosom.
- Sos chrzanowy WINIARY - doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.
- Sugerowana cena detaliczna produktów:
- Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) - ok. 5,20 zł
- Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - ok. 1,90 zł
- Żurek Nasza Specjalność WINIARY - ok. 1,90 zł
- Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,68 zł
- Kostka Mięsna WINIARY – ok. 1,75 zł
- Sos chrzanowy WINIARY – ok. 4,20 zł