Z rynku FMCG

Spomlek wystawcą na największym święcie polskiej żywności

Wtorek, 21 lutego 2017
Sery Serenada i Skarby Serowara produkowane w Spomleku mają dużą szansę zdobyć uznanie na rynku HoReCa podczas FOOD SHOW w Katowicach. Największe święto polskiej żywności to okazja do prezentacji produktów oraz nawiązania kontaktów handlowych, to także czas na degustację, którą przygotuje gościom Spomlek.
Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach od 16 do 18 marca zamieni się w kulinarną ucztę dla smakoszy, znawców, koneserów czy miłośników doskonałej polskiej żywności, w tym znanej marki serów śniadaniowych Serenada oraz pierwszych polskich serów długo dojrzewających Skarby Serowara, które w niczym nie ustępują znanym i cenionym w świecie serom francuskim czy włoskim. Spomlek zapewni nie tylko ucztę dla uczestników FOOD SHOW, ale również możliwość rozmów handlowych, zapoznania się z ofertą firmy oraz poznania procesów produkcji w zakładzie. Prezes Spomleku Edward Bajko będzie uczestnikiem debaty „Przetwórcy i handlowcy łączą siły  w walce o Klienta”.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek to firma  z ponad 100- letnią tradycją spółdzielczości na ziemiach Lubelszczyzny. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest pozycja lidera w produkcji serów, a także zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko, o jak najwyższej jakości. Spomlek rocznie przerabia około 300 mln litrów mleka krowiego.

Spółdzielnia znana jest przede wszystkim z pierwszej w Polsce marki serowej Serenada. Jako pierwsza mleczarnia w kraju produkuje ręcznie pielęgnowane sery długo dojrzewające, w tym flagowy ser Bursztyn. Sery obecnie wytwarzane są w czterech zakładach: w Radzyniu Podlaskim, Chojnicach, Młynarach i Parczewie.



tagi: Spomlek , ser , Serenada , Skarby Serowara , FOOD SHOW ,