Nowości

Warsztaty serowarsko-kulinarne z SM Lazur - przepisy Gieno Mientkiewicza

Wtorek, 25 października 2016
Koktajl serowo-owocowy (przepis na 5 porcji)

Składniki:
  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 pomarańcze
  • 20 malin
  • 20 borówek
  • 2 plastry ananasa 
  • ¼  małej ostrej papryczki
  • seler naciowy (najdelikatniejsze, zielone, liściaste gałązki)
 
Sos:
  • jogurt grecki
  • sok z pomarańczy
 
Sposób przygotowania:
  1. Z pomarańczy wykroić filety, a z pozostałości wycisnąć sok i dodać do jogurtu, doprawić odrobiną soli i bardzo drobno posiekaną papryczką.
  2. Ananas i ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w kostkę (wielkości ok. 1,5 cm).
  3. Do salaterek lub pucharków wkładać na przemian ser i owoce. Do każdego naczynia wlać 1 łyżkę sosu z jogurtu i 1 łyżkę soku pomarańczowego, udekorować listkami selera.
 
Cappuccino z jogurtu i białej czekolady (przepis na 5 porcji)
 
Składniki:
  • 1 jogurt waniliowy
  • 8 kostek białej czekolady
  • sól gruboziarnista
  • sos sojowy
  • pieprz kajeński
 
Sposób przygotowania:
  1. Na gorącą patelnię wlać sos sojowy, odparować aż do konsystencji gęstego syropu. Wrzucić sól i mieszać , uważając, aby się nie zbryliła. Dość szybko zdjąć z ognia, cały czas mieszając, aż do lekkiego schłodzenia. 
  2. Do filiżanek włożyć jogurt. Schłodzić. 
  3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, jeszcze ciepłą rozprowadzić po powierzchni jogurtu. Posypać kilkoma ziarnami soli sojowej i odrobiną pieprzu kajeńskiego. Całość ponownie schłodzić.

Dip jogurtowo-lazurowy i karmelizowane warzywa (przepis na 5 porcji)
 
Składniki:
  • 50 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (lub pasternak)
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 1 kalarepka
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
 
Sposób przygotowania:
  1. Jogurt i ser pleśniowy Lazur Turkusowy zmiksować na gładką masę.
  2. Warzywa obrać i pokroić w słupki. 
  3. Na patelni rozgrzać miód i bardzo krótko karmelizować warzywa (oprócz selera). Podawać z dipem.
 
Polędwiczki w lazurowej glazurze (przepis na 5 porcji)
 
Składniki:
  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • sól, pieprz
  • miód gryczany
 
Sposób przygotowania:
  1. Ser pokroić w płatki. Mięso oczyścić, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć polędwiczki i obłożyć serem, polać miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.
  3. Polędwiczki wyjąć na deskę, aby „odpoczęły”. Po kilku minutach pokroić w skośne plastry. Podawać z pieczywem.
 
Żur grzybowy na serwatce (przepis na 5 porcji)

Składniki:
  • 150 g kurek
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • serwatka potwarogowa 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • kwaśna śmietana
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • jajka do podania
  • 300 g ziemniaków
 
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5cm, krótko gotować, odlać wodę i odstawić pod przykryciem. Jaja ugotować na twardo i obrać. 
  2. Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę skroić w drobną kosteczkę. Na maśle zeszklić cebulę, kurki zrumienić, pod koniec dodać czosnek w plasterkach. Zalać serwatką, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 15 minut. Dodać zakwas, zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić. Dodać do zupy ziemniaki, zahartować śmietanę i też dodać. 
  3. Posypać natką pietruszki. Podawać z ćwiartkami jaj na twardo.

Deser serowo-jabłkowy (przepis na 5 porcji)
 
Składniki:
  • 70 g wędzonego sera (może być rolada ustrzycka)
  • 70 g twardego sera (gouda, podlaski)
  • 1 winno-słodkie jabłko
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynek
  • julienne ze skórki z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • sok z ½ pomarańczy
 
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Jabłka i oba sery pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. 
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać miód i karmelizować w nim orzechy i skórkę z pomarańczy, wlać sok z pomarańczy, dodać jabłka. Smażyć, aż jabłka utracą surowość, wtedy wrzucić serowe kostki i błyskawicznie obtoczyć pozostałym karmelem (do pojawiania się pierwszej nitki). Zdejmować na talerzyki.
 
Lody śmietankowe i chipsy z siemienia (przepis na 5 porcji)
 
Składniki:
  • 5 kosteczek sera pleśniowego Lazur Złocisty (do ułożenia na dnie szklaneczek)
  • 5 gałek lodów waniliowych
  • 2 herbatniki petit buerre
  • 1 banan
  • 5 łyżeczek siemienia lnianego
  • 100 ml wody
  • sos tabasco
 
Sposób przygotowania:
  1. Siemię zalać ciepłą wodą. Odczekać 20-30 minut, aż nieco się rozmoczą. Na pergaminie rozprowadzić kleksy rozmoczonego siemienia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu położyć w chłodnym miejscu i kiedy masa zastygnie, odkleić papier od chipsów. 
  2. Na dno szklaneczek włożyć plasterki bananów i kostki sera pleśniowego Lazur Złocisty, ułożyć na nich po porcji lodów – powinny mieć nieregularny kształt. Ostrym, wąskim nożem zrobić 2 głębokie zagłębienia i wpuścić tam po 2-3 krople sosu tabasco, następnie zasklepić łyżką.
  3. Posypać pokruszonymi herbatnikami i udekorować chipsem z siemienia. Do momentu podania odstawić do zamrażarki.


tagi: SM Lazur , warsztaty serowarsko-kulinarne ,