Coraz częściej jemy posiłki poza domem, bo tak jest szybciej i wygodniej, zdrowiej, a dodatkowo umożliwia nam to poznawanie nowych, nieznanych dotąd potraw. Gastronomia to sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną, jak i również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem. Gotowanie jest sztuką. Sporządzenie posiłku jest jak malowanie: nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Mnogość programów telewizyjnych o gotowaniu i przyrządzaniu potraw, rozwój blogów kulinarnych, stron i forów z przepisami, wszystko potwierdza wzrost znaczenia, jaki przykładamy do właściwego i zdrowego żywienia.
"Od dłuższego czasu analizowaliśmy tendencje na rynku i staraliśmy się dopasować programy i kierunki studiów do coraz większych wymagań wobec absolwentów jakie stawia rynek pracy. Mając to na uwadze, stworzyliśmy nowoczesny program kształcenia, w którym znalazły się m.in. takie przedmioty jak: technologia gastronomiczna i proces produkcyjny, technologia gastronomiczna - kuchnie regionalne, narodowe, tradycyjne, naturalne, a także kuchnia molekularna, carving czy baristyka" - mówi rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski. Studia mają charakter praktyczny, w szczególności znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w specjalistycznie wyposażonej kuchni.
Raport "Rynek HoReCa" potwierdza: branża gastronomiczna ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój w naszym kraju. Natomiast z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą - 3 lub więcej.
Nowo otwarty kierunek to studia inżynierskie w formie stacjonarnej i niestacjonarnej, w ramach którego przyszli studenci mają do wyboru trzy specjalności:
- Sztuka kulinarna
- Zarządzanie gastronomią
- Gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego
Po nich absolwent będzie mógł znaleźć pracę w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, hotelach, instytucjach zajmujących się promocją i obsługą ruchu turystycznego w ośrodkach rekreacji i sportu i wielu innych miejscach.
żródło: CP PAP