Nowości

Sertop - Zupa brokułowa

Poniedziałek, 23 maja 2016
Składniki:
•    1 kg brokułów
•    150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
•    150g metki
•    kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
•    kostka rosołu wołowego
•    łyżeczka musztardy
•    sól
•    świeżo zmielony pieprz
•    czerstwa bułka
•    jajko, dodatkowo samo żółtko
•    3 łyżki mleka
•    kieliszek sherry

Przygotowanie:
Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

tagi: Sertpo , zupa brokułowa , przepisy kulinarne ,