Nowości

Domowe Cyko-lody - przepis

Piątek, 06 maja 2016
Domowe Cyko-lody we własnym wykonaniu to słodka uczta dla podniebienia.
Cyko-lody

Składniki :
  • 20 g Cykoriady Ekstrakt
  • 100 ml mleka
  • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 g śmietany kremówki (36 %)
  • 3-4 łyżki cukru pudru / miodu

Sposób przygotowania:

Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy, aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy  troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka/kilkanaście godzin.

Smacznego!



tagi: Cyko-lody , przepis ,