Nowości

Olej nierafinowany i tłoczony na zimno marki SURELLI od Italmex

Piątek, 27 listopada 2015
Italmex rozszerzył portfolio o gamę olejów nierafinowanych i tłoczonych na zimno marki SURELLI.
Olej rzepakowy nierafinowany - to jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, przeciwdziała miażdżycy oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Olej rzepakowy zimnotłoczony Surelli jest szczególnie polecany do sałatek warzywnych, dresingów, majonezów i krótkiego smażenia.

Olej z orzechów włoskich - nierafinowany i tłoczony na zimno olej zawiera zrównoważoną kombinację nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma to pozytywny wpływ na metabolizm tłuszczów, ciśnienie krwi, wzmacnia układ krążenia, a także jest stosowany w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto jest polecany w przypadku wielu chorób skóry.

Ponieważ olej z orzechów włoskich ma bardzo niską temperaturę dymienia (130°), jest polecany do spożywania na zimno, jako dodatek do sałatek i potraw o mniej wyrazistym smaku.

Olej lniany - powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Jest nieocenionym źródłem kwasów omega 3, które odgrywają w organizmie ogromną rolę. Wpływają m.in. na układ hormonalny, nerwowy, odpornościowy, a także na stan emocjonalny i umysłowy.

Wprowadzenie oleju lnianego do codziennej diety ma wpływ m.in. na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, wspomaga procesy trawienne, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, wspomaga leczenie chorób skórnych.

Olej lniany ma krótszy okres przydatności do spożycia (6 miesięcy) i powinien być przechowywany w lodówce.


źródło: italmex.pl


tagi: Italmex , Surelli , olej nierafinowany , olej tłoczony ,