Wiadomości

Nagrody za najlepsze projekty produkcji i uprawy orzechów laskowych

Wtorek, 24 listopada 2015
W ramach ogólnoświatowego konkursu “FERRERO Hazelnut Award Contest” przyznano nagrody za najlepsze projekty rozwojowo-badawcze w sektorze produkcji i uprawy orzechów laskowych.
Celem konkursu organizowanego przez FERRERO Hazelnut Company jest wsparcie finansowania i rozwoju badań i innowacji orzechów laskowych. Pierwsze miejsce zajął Instituto de Investigaciones Agropecuarias, Carillanca (Chile) za zgłoszony projekt: „Usprawnienie produkcji orzechów laskowych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii”. Na drugim znalazł się włoski Uniwersytet w Perugii ze swoim opracowaniem "Nowy system kultywacji: efektywność i zrównoważony rozwój” a na trzecim Institut de Recerca i Tecnologias Agroalimentàries, Torre Marimon, Caldes de Montbui z Hiszpanii, działający we współpracy z Wydziałami Nauk Rolniczych, Żywieniowych i Leśnych Uniwersytetów w Turynie i Palermo za projekt "Rozwój współczesnego przemysłu orzechów laskowych dzięki innowacyjnej technice zbioru". Suma nagród przyznanych tym instytutom i firmom badawczym wyniosła 160 000 Euro.

-Przyznawanie nagród przez FERRERO Hazelnut Company ma na celu rozwój przemysłu orzechów laskowych w skali światowej, stanowiąc jednocześnie punkt odniesienia dla innowacji, najlepszych praktyk uprawy i zrównoważonego rozwoju środowiskowego – powiedział Lucio Gomiero, Dyrektor Zarządzający FERRERO Hazelnut Company .

FERRERO Hazelnut Company, założona na początku 2015 r., łączy wszystkie działania związane z łańcuchem dostaw orzechów laskowych: uprawy własne FERRERO, wsparcie plantacji, badania i rozwój upraw, źródła dostaw, przekształcenia przemysłowe oraz sprzedaż orzecha laskowego jako produktu i półproduktu. Firma działa na terenie m.in. Włoch, Turcji, Chile, Australii, Republiki Południowej Afryki, Kanady, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Serbii. Celem działań FERRERO Hazelnut Company jest rozwój sektora i praktyk związanych z orzechami laskowymi na świecie.
www.hazelnutcompany.ferrero.com

FERRERO jest prywatnym przedsiębiorstwem należącym do Rodziny Ferrero. Firma rozwinęła się z małej cukierni założonej we włoskiej Albie w 1944 r., sprzedającej własne produkty wytworzone na bazie orzechów laskowych i stała się trzecią pod względem wielkości grupą na światowym rynku wyrobów czekoladowych. FERRERO wytwarza unikalne produkty, w tym m.in. krem Nutella®, Tic Tac®, Ferrero Rocher®, Raffaello®, Mon Cheri®, Kinder Surprise® i Kinder Bueno®.

Grupa FERRERO zatrudnia ponad 34 tys. pracowników i obejmuje 74 spółki na całym świecie, w tym 21 zakładów produkcyjnych, z których 3 to Przedsiębiorstwa Społeczne w Afryce i Azji.

W sprzedaży bezpośredniej lub za pośrednictwem autoryzowanych firm dystrybucyjnych produkty FERRERO są obecne prawie w 200 krajach świata.
www.ferrero.com
www.ferrerocsr.com


tagi: Ferrero , ogólnoświatowy konkurs , FERRERO Hazelnut Award Contest , projekt , rozwój , badania , produkcja , uprawa , orzech laskowy ,