Reportaże

Polagra Food – premiery produktowe, nowe ścieżki ekspansji

Piątek, 16 października 2015 HURT & DETAL Nr 10/116. Październik 2015
W dniach 21-24 września br. odbyło się największe, cieszące się najdłuższą tradycją targową wydarzenie biznesowe w Europie Środkowo-Wschodniej dla branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. Blok targów POLAGRA obejmował Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowe Targi Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targi Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD oraz rozpoczęte dwa dni wcześniej – Smaki Regionów.
Podczas tegorocznej edycji POLAGRY swoją ofertę zaprezentowało 1 000 wystawców z 30 krajów. Oprócz stałych pozycji w swojej ofercie zaprezentowali oni blisko 500 nowości, wśród których znalazły się produkty spożywcze odpowiadające na najnowsze trendy panujące wśród konsumentów, maszyny i urządzenia zapewniające najwyższą jakość produkcji i standardy przechowywania produktów, nowatorskie wyposażenie kuchni restauracyjnych oraz funkcjonalne, ale też designerskie, rozwiązania dla hoteli.

Tegoroczne targi odwiedziło 60 tys. zwiedzających. „Wystawcy podkreślali bardzo dużą liczbę delegacji zagranicznych z całej Europy, Chin, czy reprezentujących odległe, lecz perspektywiczne rynki jak Arabia Saudyjska, czy Wenezuela. Stoiska producentów były licznie odwiedzane przez kupców, dostawców komponentów i usług specjalistycznych, którzy zainteresowani byli nawiązaniem współpracy handlowej” – podsumowuje Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów, Międzynarodowe Targi Poznańskie.

W tym roku POLAGRA FOOD zajęła powierzchnię ponad 10 tys. mkw., a udział w niej wzięło ponad 300 wystawców. Najliczniejsze grono stanowili nasi rodzimi producenci. Swoją obecność mocno zaznaczyła branża mleczarska i mięsna, nie tylko zajmując znaczną część ekspozycji, ale prezentując na swoich stoiskach produkty nowatorskie, w różnych wariantach smakowych, dedykowane najmłodszym konsumentom czy też osobom z nietolerancją na pewne składniki zawarte w standardowych wersjach popularnych produktów spożywczych. Nie zabrakło też nowości wśród słodyczy i napojów alkoholowych, egzotycznych herbat czy ciekawych dodatków do przygotowywania potraw. W całej gamie tych wspaniałych produktów, aż 27 zostało wyróżnionych Złotym Medalem MTP przyznawanym przez ekspertów branżowych, m.in. za wysoką jakość i innowacyjność. Podczas targów POLAGRA FOOD odbyła się także tradycyjna gala programu Poznaj Dobrą Żywność, a Agencja Rynku Rolnego świętowała swój jubileusz 25-lecia.


tagi: Polagra Food , premiery produktowe , targi ,