Raporty

Czas na wypieki

Czwartek, 15 października 2015 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 10/116. Październik 2015
Makowiec, piernik, sernik, ciasteczka i pierniczki w kształcie gwiazdek czy choinek – to tylko jedne z wielu wypieków, które przygotowujemy na święta. Wtedy też chętnie pieczemy samodzielnie – od podstaw. Atmosfera świąteczna sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu w kuchni. A zapach ciasta unoszący się w domu – bezcenny!
W sklepach małoformatowych do 300 mkw. kategorie produktów, z których przyrządzone są wypieki, charakteryzują się sezonowością uzależnioną od świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. W tych okresach, w porównaniu do innych miesięcy w roku, liczba transakcji z udziałem produktów stosowanych do pieczenia wzrasta. Jak przyznaje Marta Kowalczyk z Centrum Monitorowania Rynku – zarówno tłuszcze, jak i przyprawy występują w ponad 90% sklepów spożywczych do 300 mkw. Trochę niższą dystrybucję mają bakalie, można je dostać w ponad 80% tego typu sklepów.

Analizując dane paragonowe, widzimy, że piątek i sobota to dni z największą liczbą transakcji z udziałem tłuszczów – około 40%, z udziałem bakalii – 30% oraz z udziałem przypraw – niecałe 40%, co dowodzi sporządzania wypieków podczas weekendów. Ponadto można zauważyć, że produkty stosowane do wypieków często wspólnie występują w jednym koszyku, np. margaryny do pieczenia z przyprawami i dodatkami kulinarnymi.

Od A do Z

Samodzielne pieczenie to także tańszy sposób na domowy smak wypieku. Upieczenie ciasta w domu jest ekonomiczniejsze niż zakup gotowego wypieku, zwłaszcza, że Boże Narodzenie obfituje w różne rodzaje ciast. Tradycjonaliści mają od lat sprawdzone produkty, z których przygotowują ciasta. Nie ryzykują z niesprawdzonymi produktami. Polacy stawiają na pewne marki, do których mają zaufanie. Bo zaufanie to podstawa udanego wypieku. Co zatem powinno znaleźć się na sklepowej półce? Oczywiście mąka, jajka, mleko, drożdże czy margaryna do pieczenia – to podstawowy asortyment. Jednocześnie w okresie świątecznym, warto pamiętać o odpowiednich dodatkach do ciast takich jak cynamon, przyprawy korzenne czy masy makowe – które kojarzą nam się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem.

Tłuszcze do pieczenia

Na tłuszcze stosowane do wypieków składa się głównie margaryna i masło, rzadziej olej. Jak wynika z danym CMR – najwyższe udziały w wolumenie sprzedaży tłuszczów w małych sklepach spożywczych do 300 mkw.  osiąga margaryna – ponad 40%, pod względem wartości sprzedaży. Dalej z niecałymi 40% udziałów znajduje się masło. Jego udział wartościowy jak i wolumenowy systematycznie wzrasta. Czołowi producenci tłuszczów to ZT Kruszwica, Unilever, Sobik oraz Z.T. „Bielmar”, ich łączna wartość sprzedaży kategorii wynosi ponad 50%.

Rodzynki i nie tylko

Bakalie w okresie przedświątecznym cieszą się ogromnym zainteresowaniem ze strony konsumentów, a sam rynek zawsze odnotowuje znaczące wzrosty sprzedaży. Wynika to przede wszystkim z charakteru potraw świątecznych, których bakalie stanowią nieodłączny składnik.

Sklepy małoformatowe do 300 mkw., sprzedające bakalie, oferują swoim klientom ponad 5 różnych ich wariantów. Typowymi bakaliami wykorzystywanymi do wypieków są suszone owoce, orzechy, skórka pomarańczowa oraz gotowe mieszanki do ciast. W tym roku bakalie stosowane do wypieków stanowiły ponad 20% wolumenu sprzedaży wszystkich bakalii. Warto zauważyć, że w grudniu ich udział wzrasta do ponad 40%.

Przygotowując ekspozycję bakalii, warto poświęcić im trochę uwagi. Dobrym sposobem na zwiększenie sprzedaży jest wyeksponowanie produktów na wyspach paletowych zlokalizowanych w działach owocowo-warzywnych oraz w okolicy produktów do pieczenia ciast.

Dodatki do ciast

Wypieki to jedna z najważniejszych pozycji świątecznego menu, dlatego przed świętami Bożego Narodzenia dobrze sprzedają się przyprawy do piernika, cukry wanilinowe czy proszki do pieczenia. Nie należy zapominać o masach makowych oraz orzechowych, marmoladach czy dżemach, twarożkach do sernika czy lukrach oraz polewach, a także ozdobach do ciast.

Jak wynika z danych CMR w sklepach małoformatowych w ofercie dostępne są różnorodne przyprawy i dodatki do wypieków: poza typowymi składnikami, takimi jak cukier, proszek do pieczenia, drożdże, dostępne są również gotowe produkty lub półprodukty, do których należą wafle, spody do ciast, sosy do deserów, galaretki. Największy udział w wolumenie sprzedaży przypraw i dodatków kulinarnych posiada cukier z wynikiem ponad 40%. Pod względem wartości sprzedaży z kolei na pierwszym miejscu znajdowały się w tym roku przyprawy, z udziałem około 20%, na drugim cukier z udziałem 13%. Liderem kategorii jest cukier Diamant (Pfeifer & Langen) w opakowaniu 1 kg, jego udziały w obecnym roku wyniosły ok. 4% wartości sprzedaży przypraw.

Akcesoria do pieczenia

Papier do pieczenia, foremki aluminiowe, rękawice, folia aluminiowa i inne akcesoria to kolejne niezbędniki sklepowe, które powinny znaleźć się w każdej placówce w okresie przedświątecznym. Rynek oferuje wiele produktów, których używanie przyniesie nam wiele korzyści, a dodatkowo ułatwi pracę.

Kiedy nie chcemy smarować blachy masłem i bułką tartą warto wykorzystać papier pieczeniowy dostępny w ofercie producentów. Papier pokryty jest silikonową powłoką, zapobiega przywieraniu ciasta do blachy. Warte uwagi są także foremki aluminiowe – w różnych kształtach i o różnych wielkościach, które z powodzeniem zastępują tradycyjne blachy – są wygodne w użyciu i doskonale spisują się, gdy świąteczne ciasto zabieramy na wynos. Akcesoria aluminiowe – są to najpopularniejsze, ze względu na swoją niską cenę. Można wykładać je papierem do pieczenia, dzięki czemu jesteśmy w stanie łatwo utrzymać je w czystości. Należy jednak pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie wkładać ich do zmywarki, ponieważ mogą ulec zardzewieniu. Dużym atutem jest tutaj przepuszczalność ciepła, bowiem potrawy czy desery znacznie szybciej się w nich pieką niż w przypadku innych materiałów. Najnowszym trendem na rynku są akcesoria silikonowe. Ich główną zaletą jest przepuszczalność ciepła, niewchodzenie w reakcje chemiczne z pozostałymi składnikami, a także bezzapachowość.

Łatwo, łatwiej, gotowce

Kiedy brakuje czasu na samodzielne pieczenie z pomocą przychodzą producenci ciast w proszku. Oferta jest szeroka, a wykonanie takiego ciasta szybkie i co najważniejsze – nie wymaga umiejętności kulinarnych. Ciasta w proszku czy gotowe wyroby cukiernicze na wagę również powinny znaleźć się na półkach sklepowych w okresie przedświątecznym. Gotowe wyroby cukiernicze to duże ułatwienie dla wielu zabieganych gospodyń domowych. Nie każdy ma na tyle czasu czy umiejętności kulinarnych, aby zastawić świąteczny stół własnoręcznie wykonanymi wypiekami. Detalista musi być więc przygotowany na każdą ewentualność.

Wśród świątecznych wypieków, goszczących zwykle na stołach w czasie Bożego Narodzenia, nie powinno zabraknąć słodkości zarówno tych tradycyjnych, jak i tych bardziej uniwersalnych. Każdy z nas bez wahania wymieni ciasta i ciasteczka, które kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem. Jednak ile domów w Polsce, tyle pomysłów na świąteczne wypieki.

Monika Dawiec


tagi: ciasto , wypieki , makowiec , piernik , sernik , Boże Narodzenie ,