Wiadomości

Eddie Russell z wizytą w Polsce

Środa, 26 sierpnia 2015
W sierpniu w Warszawie gościł współtwórca legendy burbonu Wild Turkey, Eddie Russell. Podczas warsztatów z barmanami przybliżył tajniki tego narodowego, amerykańskiego trunku, a także podzielił się ciekawostkami dotyczącymi kultowej marki Wild Turkey.
Eddie Russell jest synem legendarnego master distillera, Jimmy’ego Russella, zajmującego się produkcją Wild Turkey od 1954 roku. Jako przedstawiciel czwartego pokolenia rodziny pracującej w destylarni w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky w USA oraz członek Kentucky Bourbon Hall of Fame, potrafi opowiadać o burbonie godzinami. Pracując na co dzień u boku swojego legendarnego ojca, najstarszego master distillera na świecie, jest jednocześnie twórcą najpopularniejszego wariantu tej marki – Wild Turkey 81.

Barmani uczestniczący w spotkaniach z legendą Wild Turkey, przy okazji poznawania historii i tradycji marki, mogli się dowiedzieć jak wygląda praca w firmie zarządzanej od lat przez tę samą rodzinę. Eddie Russell opowiadał o swojej współpracy z ojcem, Jimmym Russellem, który mimo że ma już ponad 80 lat, cały czas dogląda wszystkich etapów produkcji Wild Turkey. Przedstawiciele najlepszych, polskich lokali dowiedzieli się również, jakie są najlepsze sposoby podawania burbonu. Była to idealna okazja, aby spróbować i porównać różne warianty Wild Turkey. Główny gość spotkania mógł za to przetestować umiejętności warszawskich barmanów, którzy w szybkim, lecz trudnym konkursie przygotowali swoje wariacje na temat koktajli bazujących na burbonie z Kentucky. Zwieńczeniem warsztatów z przedstawicielem legendarnego klanu stojącego za marką Wild Turkey, była degustacja potraw podawanych w towarzystwie burbonu.

Jak podsumował wizytę sam Eddie Russell, tego rodzaju podróże są dla niego nie tylko ogromną przyjemnością, ale i doskonałą okazją by dzielić się swoją pasją. W trakcie wakacji, gdy destylarnia w Lawrenceburgu trwa przerwa destylacyjna, Eddie krzewi wiedzę o burbonie i legendzie Wild Turkey na całym świecie. Jednocześnie jest to dla niego wspaniała okazja, aby poznawać nowe kultury i nowych ludzi oraz podglądać barmańskie zwyczaje w innych krajach, oczywiście związane z tym legendarnym amerykańskim trunkiem. Opinie osób tworzących koktajle są dla Eddiego niezwykle ważne, gdyż to między innymi ich na podstawie tworzone są kolejne warianty bourbonu Wild Turkey.



tagi: Eddie Russell , burbon Wild Turkey , ,