Patronaty

Druga edycja targów WorldFood Warsaw zakończona sukcesem!

Środa, 29 kwietnia 2015
Niespełna 200 wystawców z 28 krajów świata, około 3300 zwiedzających z 47 państw, liczne zagraniczne delegacje, międzynarodowi i polscy dziennikarze, wiele ciekawych debat i paneli dyskusyjnych. Tak w skrócie wyglądała II edycja WorldFood Warsaw
Druga odsłona targów, które odbyły się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO, zakończyła się dużym sukcesem. Około 200 wystawców z 28 krajów, w tym ponad połowa to firmy zagraniczne. 3,3 tysiąca zwiedzających, a wśród nich właściciele i kadra zarządzająca przedsiębiorstw. Liczni przedstawiciele polskich i zagranicznych mediów. Delegacje zagraniczne z krajów tj. Azerbejdżan, Indonezja, Mongolia, Bośnia i Hercegowina, Chiny, Sri Lanka, Holandia i Ukraina. A także nowości: strefa rozmów wystawców z przedstawicielami sieci handlowych - Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital oraz rozszerzony zakres tematyczny obejmujący sekcję Ingedients Warsaw, FoodTech Warsaw i Wine&Spirits Warsaw. Szczególną uwagę należy zwrócić na ten ostatni sektor poświęcony branży alkoholowej, który cieszył się popularnością i w pierwszej odsłonie zgromadził 17 wystawców.

Przedstawiciele polskiej i zagranicznej branży rolno-spożywczej docenili rangę targów, o czym świadczy liczna obecność czołowych ekspertów, instytucji branżowych i organizacji działających na rzecz sektora. W tym między innymi przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Agencji Rynku Rolnego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Organizatorów cieszą również słowa patrona honorowego wystawy – ministra rolnictwa Marka Sawickiego, który podkreślił, że Warszawa staje się ważnym i konkurencyjnym ośrodkiem wystawienniczym w Polsce.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się część merytoryczna targów. W bogatym programie znalazła się m.in. debata otwierająca „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” prowadzona przez prof. Andrzej Kowalskiego – dyrektora IERiGŻ z udziałem ministra rolnictwa Marka Sawickiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki Arkadiusza Bąka oraz dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej MSZ Anny Barbarzak.

Drugi dzień targów rozpoczęła rozmowa czołowych ekspertów branżowych na temat możliwości zagospodarowania nadwyżek w produkcji żywności. Omówiono także perspektywiczne kierunki eksportowe, a wśród nich kraje azjatyckie, afrykańskie, Amerykę Północną i Południową, a także Bliski Wschód, i ryzyka w sektorze spożywczym.

Na targach odbyła się prezentacja na temat rynku produktów ekologicznych w Polsce. Bogata merytorycznie była również część poświęcona handlowi: przyszłości małych i średnich placówek handlowych, zakupom w małoformatowych sklepach spożywczych, zarządzaniu cenami i budowie pożądanego wizerunku cenowego. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich wraz z Agencją Rynku Rolnego przygotowało również kulinarne pogawędki na temat specjałów kuchni polskiej.

Targi WorldFood Warsaw 2015 odbyły się z dużym sukcesem. Już dziś zapraszamy na trzecią edycję wystawy w kwietniu 2016!

tagi: WorldFood Warsaw , druga edycja , centrum EXPO ,