Wiadomości

Fabryka Nestlé w Namysłowie rozpoczyna produkcję koszernych lodów.

Wtorek, 28 kwietnia 2015
Lody koszerne produkowane w Nestlé przeznaczone będą na razie wyłącznie na rynek izraelski i tylko tam będzie można je kupić. Na początek planowana jest produkcja jednego koszernego produktu – rożka Kit Kat waniliowo-kakaowego. W poniedziałek, 27 kwietnia, naczelny rabin Polski, Michael Schudrich, osobiście nadzorował produkcję pierwszej partii koszernych lodów w Namysłowie.
W Polsce pojęcie koszerności kojarzy się głównie z religią, tymczasem na przykład w Ameryce produkty koszerne uznawane są za bardziej ekologiczne i zdrowsze zarówno od tradycyjnych wyrobów, jak również od produktów oznaczonych jako „naturalne”. Dzięki temu żywność koszerna jest bardzo popularna wśród wszystkich konsumentów, a jej sprzedaż od lat rośnie. W naszym kraju producenci także powoli odkrywają potencjał tego rynku. Produkcja koszerna wymaga specjalnych certyfikatów wydawanych przez organizacje żydowskie, których rabini dokonują inspekcji produktu oraz zakładu produkującego. Na taką inspekcję do fabryki Nestlé w Namysłowie przyjechał naczelny rabin Polski – Michael Schudrich.

– Zasady koszerności opierają się na Torze, w praktyce oznacza to sprawdzenie składników używanych do produkcji, a maszyneria musi przejść specjalne czyszczenie. Takie czyszczenie pozwala oddzielić produkcję koszerną od składników używanych poprzednio. Bez takich przygotowań Żydzi, którzy przestrzegają koszerności, nie będą mogli jeść wyprodukowanych lodów. Jestem wdzięczny firmie Nestlé za czas oraz wysiłek, jaki jej pracownicy włożyli w przygotowania poczynione do tej specjalnej produkcji. Wyprodukowane tu lody na pewno usatysfakcjonują wielu konsumentów – mówi naczelny rabin Polski Michael Schudrich.

Na początek planujemy w Namysłowie produkcję jednego koszernego produktu. W trakcie procesu produkcji musimy zapewnić, że surowce, opakowania bezpośrednie, półprodukty, a nawet palety drewniane dla lodów koszernych, będą należycie odseparowane od materiałów niekoszernych. Dlatego od momentu pojawienia się idei produkcji lodów na rynek izraelski jesteśmy w ścisłym kontakcie z naczelnym rabinem Polski, Michaelem Schudrichem. Uzgodniliśmy z nim wymogi, które muszą spełniać surowce i opakowania. Rabin zatwierdził certyfikaty naszych dostawców, a niektóre surowce były produkowane specjalnie pod jego nadzorem i tylko te partie mogą być wykorzystane do produkcji. Na podstawie zaleceń rabina powstał plan przygotowań do produkcji, który obejmował wszystkie kroki, począwszy od zamówień materiałów, poprzez przygotowanie linii produkcyjnej i półproduktu skończywszy na produkcji wyrobu gotowego i wysyłce. Dodam jeszcze, że klient miał możliwość ulokowania produkcji w Hiszpanii lub Polsce. Ostateczny wybór padł na naszą fabrykę – mówi Tomasz Lazarowicz, dyrektor fabryki Nestlé w Namysłowie.


źródło: nestle.pl

tagi: Nestlé , namysłów , lody koszerne , kit kat ,