Kategorie produktów

Bądź fit na wiosnę!

Czwartek, 16 kwietnia 2015 Autor: Kasia Ogonowska, HURT & DETAL Nr 04/110. Kwiecień 2015
Po długiej i pochmurnej zimie przyszedł czas na wiosenne porządki. Teraz klienci zdejmują zimowe kożuchy i już zaczynają myśleć o urlopach, słońcu i plaży. Dlatego wraz z nadejściem wiosny i w perspektywie zbliżającego się lata zawsze zaczynamy bardziej zwracać uwagę na swój wygląd, a co za tym idzie na zawartość codziennego menu, które znacząco wpływa nie tylko na sylwetkę, ale też na nasze samopoczucie.
Jakie produkty będą więc poszukiwane w tym sezonie? W jakie nowości, z których można przygotować zdrowe i lekkie potrawy warto się zaopatrzyć? Przepis na wiosenne menu sklepowej półki jest prosty!

Na początek – oczyszczenie

Zima to dla naszego organizmu trudny okres. Brak świeżych, sezonowych warzyw i owoców, a także słabe nasłonecznienie odbijają się negatywnie zarówno na naszym samopoczuciu, jak i wyglądzie. Czujemy się zmęczeni, nasza skóra jest ziemista i niedotleniona, a paznokcie i włosy łamliwie. Aby to zmienić należy oczyścić swój organizm z toksyn. Detoksykację możemy przeprowadzić na wiele sposobów, jednak bez wątpienia najbezpieczniejsza będzie naturalna metoda ziołowa. Chodzi przecież o to, aby naturalnie pobudzić nasz metabolizm i w łagodny sposób usunąć z organizmu szkodliwe substancje. W okresie wiosennym klienci mogą więc poszukiwać w sklepach produktów ziołowych. Między innymi marka Czas na Herbatę oferuje propozycje oczyszczające – kompozycję „Oczyszczenie”, w skład której wchodzi koper, melisa, rumianek i jabłko oraz suszoną pokrzywę – zawarte w niej związki oczyszczają układ trawienny i wspomagają wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.  Niezliczone witaminy i minerały zawierają również herbaty zielone. Witaminy z grupy B, witamina K, PP, związki mineralne, wapń, magnez, żelazo, mangan, krzem… Długo można wymieniać składniki, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W okresie wiosennym warto więc zadbać również o dostępność herbat BiFix Premium, idealnych dla klientów planujących oczyścić organizm z toksyn. Na sklepowej półce nie powinno też zabraknąć propozycji od Mokate. Pełna gama herbat liściastych LOYD z pewnością spotka się z dużym zainteresowaniem, zwłaszcza w okresie wiosennej odnowy. Jak zauważa Tadeusz Dawidowski, właściciel sklepu „Ted” z sieci ABO w Klukowej Hucie – dziś wszyscy się odchudzają – i kobiety i mężczyźni, nie ma reguły. W jego sklepie młodsza grupa klientów w wieku do 50 lat wraz z przyjściem wiosny, w naturalny sposób szuka produktów bardziej fit. „W ofercie – nazwijmy to oczyszczającej – mamy cały przekrój zielonych herbat – liściastych i ekspresowych, np. Loyd czy Lipton” – wylicza Tadeusz Dawidowski, właściciel sklepu „Ted” z sieci ABO w Klukowej Hucie. Wiosenne oczyszczenie zapewnić mogą również gotowe soki naturalne i różnego rodzaju zdrowotne napoje, odświeżające koktajle na bazie świeżych warzyw i owoców, które można przygotować samemu w domu.
Taka odżywcza moc witamin wydaje się być idealnym pomysłem nie tylko na początek dnia, swobodnie można nimi zastąpić również drugie śniadanie czy kolację. Nie ma przeszkód, by sycące bomby witaminowe pić przez cały rok – wystarczą chęci, by komponować je z ulubionych składników. Jest tyle sposobów, ile mamy pomysłów w głowie! By z owoców czy warzyw wycisnąć pożywny i odświeżający napój, wystarczy tylko kilka chwil i odpowiednie urządzenie w zasięgu ręki. Zdrowe koktajle mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, to istotne źródło antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed starzeniem się, a do tego są smaczne i niedrogie. Również firma De Care proponuje wprowadzenie do diety kilku produktów, które ograniczą dopływ toksyn i pomogą nam w sposób szczególny zadbać o organizm:
Algi – zawarty w nich jod pomaga wyregulować metabolizm. Dodatkowo są bogate w chlorofil i alkalizujące minerały: wapń, magnez i potas.
Sok z cytryny – alkalizuje, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dostarcza witaminy C i bioflawonoidów.
Kapusta biała – posiada cenne antyoksydanty – glukozynolany, mające silne działanie antynowotworowe. Ma dużo witaminy C i K, a kalorii tyle co nic, jednak należy spożywać ją na surowo.
Jabłka – są pełne błonnika w obydwu postaciach: nierozpuszczalny i rozpuszczalny (pektyna), które chłoną toksyny jak gąbka i wymiata je poprzez układ trawienny.
Zielona pietruszka – źródło chlorofilu, witaminy K i C, kwasu foliowego i beta-karotenu. Pietruszka również podnosi poziom glutationu.
Buraki czerwone – gwiazda każdego detoksu, pełna potasu, błonnika i antyoksydantów. Betacyjanina, dzięki której buraki posiadają piękną rubinową barwę ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające na ludzki organizm.
Zielona herbata – ma potężny antyoksydant EECG, który ochroni przeciążoną podczas detoksu wątrobę. Posiada też działanie antycholesterolowe i antynowotworowe.
Migdały – bogate w witaminę piękności, czyli witaminę E, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe, a także magnez, wapń, żelazo i fosfor.

Pożywne śniadanie pełne witamin

Śniadanie w zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych. W Polsce zwykle podstawą są kanapki lub zupa mleczna. Jednak większość konsumentów w ostatnim czasie, wzorując się między innymi na kulturze zachodniej, zmienia swoje nawyki żywieniowe i szuka rozwiązań innych niż standardowe. Przyczynia się do tego również tempo życia i ograniczony czas na przygotowania skomplikowanych dań w podczas porannego zamieszania. W związku z tym, że śniadanie określane jest przez ekspertów od dietetyki jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, musi dostarczać odpowiedniej ilości energii dla właściwego funkcjonowania organizmu. Wspomniane siły witalne wśród jakich produktów będą więc poszukiwane przez klientów?
„W związku z wiosenną odnową, to oczywiście głównie panie szukają lekkich i zdrowych produktów. Już od wczesnej wiosny, ale co zaskakujące tylko do czerwca – wzrasta zainteresowanie przede wszystkim nabiałem 0%, głównie Piątnicy. W koszykach częściej lądują wtedy również: twarogi, serki wiejskie, jogurty naturalne i owocowe czy Zimne Mleko od Robico” – mówi Katarzyna Krukowska, współwłaścicielka sklepu „Kasia” z sieci ABO w Żukowie. Oczywiście na półce sklepowej nie powinno zabraknąć owsianek, płatków śniadaniowych i mleka, z tego ostatniego klienci na pewno nie zrezygnują o żadnej porze roku. Oferta producentów w tym zakresie jest dość szeroka. Na półkę postawić możemy między innymi Mleko Łaciate, Zimne Mleko Robico, Mlekovitę Polskie Mleko, Mlekpol Świeże Mleko, Piątnicę Mleko wiejskie świeże czy Łowicz Mleko łowickie. Pełne zaopatrzenie także w kefiry i maślanki z pewnością zadowoli smakoszy nabiału. Przecież kefir jako produkt mleczarski ma najwyższe właściwości odżywcze i co prawdopodobnie najistotniejsze dla klientek dbających o smukłą linię – usprawnia trawienie pokarmów. Kefir reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się ponadto do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Natomiast dla klientów, którzy są bardziej przywiązani do tradycji i nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapki, niezbędna będzie dostępność produktów takich, jak pieczywo – prawdopodobnie chrupkie ze względu na wiosenne postanowienia, różnego rodzaju serki (na przykład Wiejski Piątnicy, Serek Capri typu włoskiego, Apetina, Hochland, itp.) chude wędliny i świeże warzywa. Leszek Kleba, właściciel sklep Odido w Wejherowie przyznaje, że kiedy przychodzi wiosna, klientki rozpoczynają proces gubienia zbędnych kalorii, które zgromadziły w trakcie zimy. W tym czasie nie przychodzą już po tłuste i ciężkie produkty, tylko bardziej interesują się jogurtami naturalnymi czy właśnie serkami. Do śniadaniowego menu dochodzi również kawa, która dla wielu stanowi podstawę. W tym przypadku na potrzeby konsumentów dbających o zdrowie odpowiada firma Grana ze swoją ofertą produktów funkcjonalnych: Inka Magne, której jedna filiżanka dostarcza 17% zalecanej dziennej dawki magnezu, Inka Błonnik, która w naturalny sposób poprawia trawienie oraz Inka Wapń i witaminy. Trzeba pamiętać, że kawy zbożowe i cykoriowe są niskokaloryczne, co czyni je atrakcyjnymi właśnie dla osób dbających o linię. Rozpuszczalna kawa zbożowa Inka od wielu lat jest numerem 1 na polskim rynku* i w naszym kraju jest bardzo popularną alternatywą dla kawy naturalnej. Jest to produkt, o który właśnie w tym okresie mogą zapytać klienci.

Wiosenne przekąski

Odpowiednie zaspokojenie głodu pomiędzy posiłkami to również ważny element wiosennej diety. Zachowanie zdrowego charakteru codziennej przekąski naszych klientów możliwe będzie dzięki wprowadzeniu do oferty sklepu produktów takich, jak bakalie, ziarna, orzechy czy nawet tak bardzo popularne w ostatnim czasie batoniki zbożowe. I tak na przykład idealnie w tej roli sprawdzą się produkty z oferty marki Kresto czy suszone morele, śliwki, żurawina, rodzynki, daktyle – bakalie między innymi od firmy Bakalland. Zawierają one niezbędne wartości odżywcze i elementy zdrowej zbilansowanej diety. Dodatkowo pozytywną dawkę energii w ciągu dnia zapewnią wspomniane już wcześniej batony zbożowe, np. Bakallandu. Również filozofię promowania zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia rozwija firma Sante, która od 1992 roku jest wierna misji: Sante znaczy zdrowie. Tadeusz Dawidowski, właściciel sklepu „Ted” z sieci ABO w Klukowej Hucie potwierdza, że obecnie bardzo popularne są zbożowe przekąski, różnego rodzaju lekkie batoniki. „W naszej ofercie klienci mogą na przykład znaleźć owsiane ciasteczka marki Sante. Ze względu na coraz większe zainteresowanie produktami zdrowymi i lekkimi, zamierzam powoli urozmaicać ofertę w moim sklepie właśnie pod tym kątem” – zapowiada Tadeusz Dawidowski.

Kolorowy, lekki obiad

Standardowy, polski obiad powinien składać się z zupy i dania głównego. Preferencje konsumentów zmieniają się jednak w zależności właśnie od pory roku, ale także od prowadzonego stylu życia. Dla osób bardziej zabieganych posiłek ten stanowi zwykle niemałe wyzwanie. Wciąż szukają one nowych pomysłów i ciekawych inspiracji. Ci, którzy preferują posiłki lekkie i pachnące dużą ilością świeżych ziół oraz warzyw, w sklepach będą poszukiwać gotowych dań lub produktów, z których można przygotować między innymi odżywcze pełne witamin sałatki. Propozycje producentów w tym zakresie są dość szerokie. Warto zwrócić uwagę na firmę Jamar, która oferuje między innymi łatwą i szybką w przygotowaniu mieszankę warzywną z groszku, marchewki i kukurydzy. Ponadto, niezbędne będą również dodatki do sałatek – także od firmy Jamar – takie jak octy winne, ocet balsamiczny czy ocet jabłkowy. Uwaga! Ten ostatni uważany jest również za środek wspomagający odchudzanie. „Osoby, które lubią jeść sałatki w moim sklepie również znajdą coś dla siebie. Oczywiście świeże owoce i warzywa, ale też między innymi octy marki Kamis czy Jamar” – mówi Tadeusz Dawidowski, właściciel sklepu „Ted” z sieci ABO w Klukowej Hucie. Ciekawą propozycję w swojej ofercie ma również VOG – olej rzepakowy marki Rapso ze złożonymi kwasami nienasyconymi i naturalną witaminą E, która często, ze względu na swoje właściwości, nazywana jest witaminą młodości. Klienci będą mogli również skomponować pyszne potrawy z użyciem octów na przykład od firmy Octim czy szerokiej gamy oliwy z oliwek. W ofercie sklepu z sieci ABO w Żukowie są też gotowe sałatki – grecka czy z kurczakiem firmy Lila, ale też wielowarzywna Jamaru. Katarzyna Krukowska, współwłaścicielka sklepu zaopatruje się w nie specjalnie dla tych klientek, które nie mają zbyt dużo wolnego czasu, który mogłyby przeznaczyć na przygotowywanie zdrowych przekąsek. Dla tych pań, które lubią przygotowywać potrawy samodzielnie, codziennie ma dostępne świeże warzywa i owoce. „Zauważyłam, że klientki z roku na rok szukają coraz to nowych produktów, moim zdaniem ogromny wpływ ma na nie reklama. Klientki też często pytają moje ekspedientki o różnego rodzaju przepisy, radzą się co przygotować na obiad. Można powiedzieć, że w Żukowie jesteśmy doradczyniami kulinarnymi” – mówi Katarzyna Krukowska, współwłaścicielka sklepu „Kasia” z sieci ABO w Żukowie. Osoby, które cenią kulinarne eksperymenty będą poszukiwały w ofercie sklepów również serów pleśniowych. Są one idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, lecz także do dań ciepłych – mięsnych i rybnych oraz zup. Uwagę zwracają w tym przypadku unikalne sery od firmy Lazur, które nie tylko dobrze smakują i mają szerokie zastosowanie kulinarne, ale też charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi, są bogate w składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego rozwoju.

I na deser

Ciekawą propozycją deserową może okazać się koktajl jogurtowy. Jak wiadomo, jogurty są niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowie. Wspomagają trawienie i zmniejszają ilość tak zwanego złego cholesterolu, chronią również przed miażdżycą. Ciekawą przekąskę na koniec dnia, z wykorzystaniem jogurtu, można uzyskać dodając do niego dodatkowe składniki odżywcze, takie jak na przykład owoce.
Osiągnięcie doskonałego nastroju i dobrego wyglądu to w okresie wiosenno-letnim priorytet większości klientów, a zwłaszcza klientek. Aby plany związane z wiosenną odnową mogły w stu procentach zostać zrealizowane, niezbędne będą odpowiednie składniki codziennego fit – jadłospisu i adekwatne zatowarowanie placówki. Niech więc wiosna zawita także na dobre w sklepach, a półki pełne lekkich i pożywnych produktów przynoszą jak najwyższe zyski!

Katarzyna Ogonowska

tagi: witaminy , owoce , warzywa , herbata , zdrowa żywność ,