Kategorie produktów

Rozmowa z Anną Kordyl, Dyrektorem Marketingu McCormick Polska

Wtorek, 14 kwietnia 2015 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 04/110. Kwiecień 2015
Soczysta karkówka, aromatyczne kiełbaski z grilla, delikatny kurczak i pikantne skrzydełka – to tylko kilka kulinarnych przebojów, które sprawiają, że grill jest jedną z najchętniej spędzanych form weekendowego odpoczynku wśród Polaków. Co w tym sezonie proponuje marka Kamis, aby kulinarne eksperymenty okazały się prawdziwym sukcesem?
Na miłośników dań z rusztu czekają przede wszystkim klasyczne mieszanki przypraw, takie jak Grill Klasyczny z czarnym pieprzem, czosnkiem, majerankiem i owocem jałowca. Kamis Grill Pikantny z chili, dla ceniących ostrzejsze smaki. Linię Kamis Grill uzupełniają dedykowane poszczególnym daniom specjalnie wyselekcjonowane przyprawy:  Kamis Grill Hamburgery, Kamis Grill Karkówka (dzięki niej nasze mięso będzie kruche i aromatyczne), Grill Kurczak i Grill Skrzydełka Ogniste z imbirem i chili z dodatkiem esencjonalnych suszonych pomidorów i skórki z cytryny. Na rynku debiutują również nowości. Wśród nich Kamis Grill Stek z kompozycją ziół z dodatkiem czarnego pieprzu, czosnku i majeranku. Grill Karkówka o smaku whiskey, która sprawi, że ulubione mięso nabierze soczystego charakteru, a na południe Europy przeniesie nas Kamis Grill Śródziemnomorski. Prawdziwym hitem sezonu z pewnością okaże się przyprawa Kamis Grill Kiełbaski w piwie. To unikalna receptura precyzyjnie dobranych przypraw, która zagwarantuje, że ulubiona kiełbasa zachwyci swoim wyrazistym smakiem i aromatem.

Polacy są coraz bardziej wymagający jeśli chodzi o kulinaria. Sami chętnie też eksperymentują w kuchni. Czy Kamis proponuje jakieś specjalne mieszanki przypraw dla bardziej wymagających smakoszy? Czy miłośnicy ryb i owoców morza znajdą również coś dla siebie w portfolio marki?

Widzimy silny trend jakim jest korzystanie z nowości, które pojawiają się na rynku. Klienci cały czas oczekują inspiracji do swoich kulinarnych eksperymentów. Dla nich z pewnością najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po mieszanki przypraw z linii Kamis Grill Mates i inspiracje smakami zza oceanu. Grill Mates Burger American Style, Steak Pepper & Garlic i Amerykański Classic BBQ, to klasyki kuchni amerykańskiej, które z pewnością sprawdzą się podczas rodzinnego grillowania. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po ostrą mieszankę przypraw Grill Mates Meksykański Citrus & Juicy o świeżej, cytrusowej nucie z dodatkiem chili i kolendry oraz Brazylijski Zesty Herbs, który dopełni każdą potrawę prawdziwie południowym aromatem i smakiem.  Na linię Grill Mates składają się także takie przyprawy jak Karkówka Montreal Steak z nasionami kopru, kolendry oraz chili, Skrzydełka Brown Sugar z aromatem miodu w tle i  przyprawa do kurczaka Smoky Texan na bazie pomidorów, czosnku i chili. Również miłośnicy ryb i owoców morza nie powinni być zawiedzeni. Specjalnie dla nich została przygotowana mieszanka Kamis Grill Mates Mojito Lime. Jej siła drzemie w wyśmienitym, egzotycznym smaku limonki z akcentem mięty i szczyptą pikantnego chili.

Nie od dziś wiadomo, że grill to nie tylko przyprawy, ale także musztardy i ketchupy. Co znajdziemy na półkach sklepowych w nadchodzącym sezonie grillowym?

Podobnie jak na rynku przypraw, również musztardy i ketchupy są silnie związane z trendami kulinarnymi. Widząc to, wprowadziliśmy do oferty m.in. ketchup włoski czerpiący inspiracje z dań kuchni śródziemnomorskiej. Dla wszystkich ceniących ostrzejsze smaki – w szczególności dla mężczyzn – przygotowaliśmy także linię musztard Kamis STRONG, które dostępne są w trzech odsłonach smakowych: Kamis STRONG z pieprzem cayenne, z ostrą gorczycą i z ciętym chili. Z oferty nie znikają musztardowe bestsellery: musztarda delikatesowa, chrzanowa, grillowa, rosyjska i sarepska w opakowaniach szklanych, jak i tych nietłukących się. Dla miłośników zdecydowanych smaków przygotowaliśmy musztardę ognistą z dodatkiem chili, musztardę meksykańską – gruboziarnistą z pieprzem cayenne i musztardę węgierską z papryką słodką i ostrą.

Co decyduje o wprowadzeniu danego produktu na rynek? Jak trendy wpływają na portfolio marki Kamis?

Najważniejsze jest oczywiście zachowanie rynku, który chłonie wszelkie nowości i inspiracje.  Tak jak wspominaliśmy wcześniej, klienci cały czas oczekują inspiracji do swoich kulinarnych eksperymentów, są coraz bardziej wymagający. Oczywiście równie ważne są trendy w samych kulinariach. Obecnie widzimy inspiracje wyrazistymi smakami zza oceanu. Kuchnia amerykańska i meksykańska znajduje swoje odzwierciedlenie we wspomnianej już linii Kamis Grill Mates.

W jaki sposób klienci mają szansę dowiedzieć się o produktach marki Kamis. W jaki sposób są one promowane?

Standardowa forma komunikacji sprawdza się najlepiej. Korzystamy więc ze standów i plakatów w sklepach oraz wsparcia mediów (głównie reklam telewizyjnych). Równie ważna jest ekspozycja produktów na półce sklepowej, jej otoczenie i możliwość degustacji produktów. Każda z akcji promocyjnych jest „szyta na miarę” i dostosowana do klientów.

Dziękuję za rozmowę.
Monika Dawiec

tagi: McCormick Polska , Kamis , Anna Kordyl ,