Nowości

Zdrowie zamknięte w ziarnach brązowego ryżu

Środa, 04 marca 2015
Ryż brązowy to odmiana niepolerowana i tym samym najmniej przetworzona. Zawiera najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich odmian ryżu. Sposób jego obróbki sprawia, że ziarna nie są pozbawiane naturalnej struktury budowy, ani zawartych w nich witamin.
Ryż brązowy zawiera: ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, magnez, żelazo, fosfor, wapń, potas, selen, cynk, miedź oraz witaminy B1, B2, B6, E, K oraz PP. Jego ogromną zaletą jest lekkostrawność, wspomaganie odchudzania, korzystny wpływ na układ krążenia, jak również niski indeks glikemiczny.

Ryż brązowy nie tylko posiada walory zdrowotne, ale również i smakowe. Idealnie nadaje się zarówno do zup jak i słodkich potraw. Idealnie komponuje się z potrawami rybnymi, jak i mięsem. Jego ziarna mają wydłużony kształt, brązowy kolor oraz orzechowy posmak.  Brązowa odmiana ryżu gotuje się dłużej niż biała, lecz jest bardziej pożywna i dużo zdrowsza. Do przygotowania swoich ulubionych dań polecamy ryż naturalny brązowy firmy Podravka, który można kupić w wygodnym opakowaniu, w którym znajdują się 4 torebki wyposażone w łatwe otwarcie.

Pikantny kebab z ryżem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 150 g ugotowanego ryżu naturalnego Podravka
  • 2 płaskie łyżeczki Vegety do kebaba i gyrosa
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • olej
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cytryna
Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej masy.
  2. Uformuj 12 mniejszych roladek i nabij je na długie wykałaczki.
  3. Ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aż uzyskasz złoty kolor.
  4. Przyozdób pietruszką i cytryną.

tagi: ryz brązowy , podravka ,