Warsztaty poprowadziła specjalistka w zakresie dietetyki leczniczej Katarzyna Jaszczyk – Górska, która podczas krótkiego wykładu opowiedziała o zbilansowanych śniadaniach i odpowiednich połączeniach składników odżywczych, a następnie przedstawiła gościom zaplanowane menu. Podczas warsztatowej części spotkania uczestnicy przygotowali potrawy według Teorii Pięciu Przemian, do których wykorzystali zdrowe nie nudne produkty marki Kupiec. W menu pojawiły się m.in.: kasza jaglana z korzennym sosem z gruszek, soczewica z warzywami, a do picia kawa według Pięciu Przemian i napój bazyliowo-grejpfrutowy. Ostatnim punktem warsztatów było wspólne próbowanie wszystkich przygotowanych przez gości potraw.
Akademia Smaku Bosch to projekt skierowany do wszystkich miłośników gotowania. Comiesięczne warsztaty kulinarne zaplanowane są według tematów przewodnich, które wprowadzą do wspólnego gotowania. Zaproszeni dziennikarze, blogerzy i laureaci konkursów na Facebooku Bosch Home Polska oraz na facebooku Kupiec, będą mieli okazję przygotować potrawy pod okiem eksperta i szefa kuchni podczas 10 kulinarnych warsztatów, które odbędą się na przestrzeni najbliższego roku. Jednym z patronów wydarzenia jest firma Kupiec.