Czytelnia

Pizza z pieczarkami

Wtorek, 04 listopada 2014 Autor: Maja Święcka,
Pieczarki koktajlowe Urbanka są doskonałym dodatkiem do pizzy i zapiekanek. Sprawdźcie sami!
Składniki:
•    400 g mąki
•    25 g świeżych drożdży
•    4 łyżki ciepłego mleka
•    1 łyżeczka cukru
•    4 łyżki oliwy
•    ok. 1 szklanki ciepłej wody
•    1 łyżeczka pieprzu
•    1 łyżeczka soli
•    sos pomidorowy
•    1 słoik pieczarek koktajlowych Firma Bracia Urbanek
 
Przygotowanie. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Po 15 minutach dodajemy oliwę, mąkę, sól, pieprz oraz wodę. Całość zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
 
Kiedy ciasto podwoi objętość, obsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość ok.2-3mm. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozarellą i pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia dodajemy odsączone z zalewy pieczarki.
 
Więcej przepisów na:www.urbanek.com.pl

tagi: pizza , pieczarki , Urbanek ,