Czytelnia

Zupa brokułowa

Wtorek, 04 listopada 2014 Autor: Maja Święcka,
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
Zupa brokułowa

•    1 kg brokułów
•    150 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
•    150 g metki
•    kostka 100 g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
•    kostka rosołu wołowego
•    łyżeczka musztardy
•    sól
•    świeżo zmielony pieprz
•    czerstwa bułka
•    jajko, dodatkowo samo żółtko
•    3 łyżki mleka
•    kieliszek sherry
 
Przygotowanie. Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.
 
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl
 
Autor przepisu: ApaKrys

tagi: brokuły , ser , serek , topiony , sertop ,