Wiadomości

Marco Pierre White odwiedził Polskę

Czwartek, 16 października 2014 Autor: Maja Święcka,
To był wyjątkowy dzień – 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone.
Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową okazję przyglądać się, jak gotuje wielki mistrz – Marco Pierre White. Zdradzał on kulinarne ciekawostki i swoje sposoby na wzbogacenie smaku potraw. Jako ambasador Bulionetki do duszonych dań pokazywał, w jak różnorodny sposób można jej używać, by pogłębić ich smak. Osobiście częstował gości. Było pysznie! Na scenie mistrzowi wtórował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr w Polsce, opowiadając o sposobach przyrządzania dań duszonych. Na pytania z sali odpowiadała również Iwonna Niegowska, ekspert żywienia marki Knorr.

Oficjalną część konferencji zakończyła degustacja. Jednocześnie przedstawiciele mediów mogli już osobiście w nieformalnej atmosferze porozmawiać z Marco Pierre White, uścisnąć mu dłoń i zrobić pamiątkowe zdjęcie. Do dyspozycji gości pozostawali także przedstawiciele marketingu marki Knorr, Piotr Murawski oraz Iwonna Niegowska.

Prawdziwe emocje wywołała druga część spotkania, na której wybrani dziennikarze i blogerzy mogli spróbować swoich sił w gotowaniu oraz zasięgnąć eksperckiej wiedzy podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Marco Pierre White. Szef kuchni znalazł również czas na udzielenie kilku indywidualnych wywiadów.

Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr

Kulinarny geniusz, autorytet, nauczyciel wielu słynnych szefów kuchni, restaurator. Przyszedł na świat w 1961 r. w małej miejscowości niedaleko Leeds w Wielkiej Brytanii. Dziadek i ojciec byli zawodowymi szefami kuchni, mama – utalentowaną kucharką. Swoją pierwszą pracę dostał jeszcze jako nastolatek. Już na samym początku zrozumiał, że łatwo nie będzie. Jego pierwsze zadanie polegało bowiem na wyparzeniu, obraniu i pokrojeniu pięciu skrzynek pomidorów. W wieku 16 lat, mając ze sobą 7 funtów i 36 pensów, kilkanaście książek i torbę ubrań, wyjechał do Londynu. Tam zdobywał doświadczenie, specjalizując się w kuchni francuskiej pod okiem wybitnych szefów kuchni. W wieku 24 lat podjął kolejne wyzwanie - został współwłaścicielem i szefem kuchni restauracji Harveys. Jego pracownikiem i uczniem był między innymi… Gordon Ramsay. Ten Gordon Ramsay. Wśród swoich podwładnych budził respekt – wymagający, perfekcyjny, do bólu szczery. Ale to właśnie te cechy pomagały mu osiągać kolejne sukcesy. Największy przyszedł w 1994 r. – jako pierwszy Brytyjczyk i najmłodszy szef kuchni w historii otrzymał najwyższe wyróżnienie branżowe w postaci trzech gwiazdek Michelin. I jako pierwszy w historii – po trzech latach – te gwiazdki oddał i… poszedł na ryby. Od wieli lat szefuje w doskonałych londyńskich restauracjach i zdradza adeptom sztuki kulinarnej tajniki swojej kuchni. Pisze książki i uczy, co to znaczy robić dobrą kuchnię, przygotowując pełne głębokiego smaku dania. Jest także ambasadorem Bulionetki do duszonych dań Knorr, która pomaga mu podkreślać smak potraw duszonych.

Bulionetka do duszonych dań Knorr w trzech wariantach: do duszonych mięs, do duszonego kurczaka i do duszonych warzyw pomoże przyrządzić doskonałe, pełne smaku, dania duszone. Sprawdzi się w tradycyjnych domowych gulaszach, potrawkach, jest idealna do zrazów, bitek, żeberek i gołąbków. Pomoże także wszystkim eksperymentującym w kuchni w poszukiwaniu nowych smaków oraz lubiącym dania kuchni świata, jak chili con carne czy risotto. Bulionetka dopełnia i wzbogaca smak wszystkich składników potrawy, sprawia, że smakuje ona wyśmienicie. Poleca ją sam Marco Pierre White, słynny szef kuchni i autorytet kulinarny.

tagi: Unilever , Knorr , Bulionetka , Marco Pierre White ,