Wiadomości

Europejskie mięso na targach Food Expo 2014 w Hongkongu

Wtorek, 05 sierpnia 2014
Od 14 do 16 sierpnia europejska wołowina, wieprzowina i drób wysokiej jakości zagości na targach Food Expo 2014 w Hongkongu. Będzie to kolejna kampania prowadzona w ramach promocyjnego programu „Europejskie Mięso – tradycja, jakość i smak”, realizowanego ze środków Unii Europejskiej na rynkach pozawspólnotowych.
 
Hongkong nazywany jest „bramą do Chin”. Naprawdę jest również bramą do Azji, ponieważ rynek ten ma ogromny potencjał reeksportowy do innych krajów azjatyckich. Prezentacja europejskiego mięsa na międzynarodowych targach spożywczych Food Expo 2014 umożliwia zwiększenie rozpoznawalności europejskich produktów wśród konsumentów, jak również potencjalnych partnerów biznesowych.

Na targach, znani europejscy szefowie, przygotują znakomite potrawy z wysokiej jakości mięsa drobiowego, wołowiny oraz wieprzowiny. Podczas kulinarnych prezentacji, można będzie posmakować jak z europejskiego mięsa można przygotowywać wyśmienite potrawy kuchni europejskiej, jak i dania kuchni całego świata. Konsumenci będą się mogli rozkoszować walorami smakowymi prezentowanych gatunków mięs i ich przetworów.

Zasięg programu promocyjnego „Europejskie mięso - tradycja, jakość i smak” nie ogranicza się wyłącznie do Hongkongu. Europejskie mięso promowane jest również na terenie Rosji, Chin oraz w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wybór państw docelowych podyktowany był dynamicznym rozwojem gospodarczym w tych krajach, a co za tym idzie, ich rosnącym potencjałem eksportowym. Program służyć ma rozpowszechnianiu wiedzy o europejskiej wołowinie, wieprzowinie i ich przetworach, jak również o mięsie drobiowym wysokiej jakości oraz o europejskich sposobach produkcji mięsa. Prezentacja produktów na branżowych targach pozwala na budowanie pozytywnego wizerunku europejskiego mięsa wśród grup reprezentujących sektor rolno – spożywczy w danym kraju. Udział w imprezach wystawienniczych to również okazja na zbadanie rynku lokalnego oraz poznanie produktów konkurencyjnych.

Mięso z państw europejskich wyróżnia się dzięki walorom smakowym oraz wysokiej jakości. Sukces europejskiego mięsa wsparty jest na bardzo solidnych filarach - doświadczeniu producentów i przetwórców, nowoczesnych technikach i technologiach produkcji, oraz dokumentach regulujących ten rodzaj działalności gospodarczej - Rozporządzeniach Parlamentu Europejskiego i Rady zapoczątkowanych nr. 178/2002 (tzw. General Food Law). Główną jednostką dbającą w Unii Europejskiej o bezpieczeństwo żywności i zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów jest EFSA (European Food Safety Authority). We wszystkich krajach członkowskich poszczególne etapy produkcji żywności monitorowane są w oparciu o normy ISO oraz zasady: dobrych praktyk produkcyjnych (GMP), dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki laboratoryjnej (GLP) i dobrej praktyki rolniczej (GAP). Gwarantuje to wysoką jakość i smak europejskiego mięsa i jego przetworów.

Szczegółowe informacje na temat Programu dostępne są na stronie internetowej: www.eu-meat.eu.

tagi: „Europejskie Mięso – tradycja , jakość i smak” , Food Expo 2014 ,