Indyki wolne z natury mają zapewniony swobodny dostęp do zieleni, przestrzeni i słońca. Karmione są specjalnie przygotowanymi paszami – bez konserwantów, chemicznych przeciwutleniaczy, składniki paszy nie zawierają GMO. W karmie, oprócz zbóż i roślin strączkowych, indyki otrzymują warzywa i owoce sezonowe i nie są w żaden sposób zmuszane do jedzenia – z paszy i wody mogą korzystać przez całą dobę. Indyki wolne z natury mają zapewnione komfortowe warunki, dużo swobody, żyją w zgodzie ze swoim naturalnym rytmem.
Wolniejsze tempo przybierania na wadze oraz swobodny dostęp indyków do paszy, wody i wolnego wybiegu wpływają na lepsze umięśnienie ptaków. Dzięki temu mięso ma strukturę inną od tego z tuczu przemysłowego – włókna są dłuższe i grubsze, przez co mięso ma głębszy smak.
Indykpol kontroluje i ponosi pełną odpowiedzialność za wszystkie etapy chowu i produkcji mięsa. Jest w stanie zapewnić indykom optymalne warunki bytowania, a co za tym idzie proponować konsumentom mięso najwyższej jakości w przystępnej cenie.
Chów indyków z polskich stad rodzicielskich i polskich jaj zapewnia otrzymanie swojskich indyków, zgodnych z filozofią „jedzmy lokalnie”.