Wiadomości

Indyk wolny z natury

Piątek, 18 lipca 2014 Autor: Monika Dawiec,
W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów Indykpol rozpoczął pierwszą w Polsce hodowlę indyka w oparciu o wybrane najważniejsze kryteria hodowli ekologicznej.

Indyki wolne z natury mają zapewniony swobodny dostęp do zieleni, przestrzeni i słońca. Karmione są specjalnie przygotowanymi paszami – bez konserwantów, chemicznych przeciwutleniaczy,  składniki paszy nie zawierają GMO. W karmie, oprócz zbóż i roślin strączkowych, indyki otrzymują warzywa i owoce sezonowe i nie są w żaden sposób zmuszane do jedzenia –  z paszy i wody mogą korzystać przez całą dobę. Indyki wolne z natury mają zapewnione komfortowe warunki, dużo swobody, żyją  w zgodzie ze swoim naturalnym rytmem. 

Wolniejsze tempo przybierania na wadze oraz swobodny dostęp indyków do paszy, wody i wolnego wybiegu wpływają na lepsze umięśnienie ptaków. Dzięki temu mięso ma strukturę inną od tego z tuczu przemysłowego – włókna są dłuższe i grubsze, przez co mięso ma głębszy smak. 

Indykpol kontroluje i ponosi pełną odpowiedzialność za wszystkie etapy chowu i produkcji mięsa. Jest w stanie zapewnić indykom optymalne warunki bytowania, a co za tym idzie proponować konsumentom mięso najwyższej jakości w przystępnej cenie.

Chów indyków z polskich stad rodzicielskich i polskich jaj zapewnia otrzymanie swojskich indyków, zgodnych z filozofią „jedzmy lokalnie”.

tagi: Indykpol , indyk , wolność , natura , ekologia , hodowla ,