Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego powołała kolejne koła branżowe w ramach rozszerzania struktur organizacyjnych. To także odpowiedź na potrzeby hodowców i producentów trzody chlewnej oraz bydła, którzy oczekują kształtowania jednolitego stanowiska w istotnych kwestiach związanych z ich działalnością.
Koło Producentów Trzody Chlewnej zrzesza prawie 300 producentów (zarówno indywidualnych jak i zrzeszonych w grupy, spółdzielnie czy związki), a jego przewodniczącym jest Ryszard Uziębło, wiceprzewodniczącym Zygmunt Surdykowski, a sekretarzem Jacek Wysokiński.
Zaś koło Producentów i Hodowców Bydła liczy 10 członków, pod przewodnictwem Piotra Wilkowskiego i Szczepana Jastrzębskiego (wiceprzewodniczący).
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego to instytucja, która od wielu lat zrzesza przedstawicieli sektora mięsnego i skutecznie reprezentuje ich interesu na arenie władz krajowych, samorządowych czy w organizacjach międzynarodowych. Jest administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który promuję najwyższej jakości mięso wieprzowe, drobiowe i wędliny.