Nowości

Szlachetny smak otulony wiosną

Środa, 23 kwietnia 2014 Autor: Monika Dawiec,
Wiosenna aura to idealny czas, aby spotkać się z przyjaciółmi na świeżym powietrzu i rozkoszować się przyrządzonymi na grillu potrawami. Zamiast o ciężkich sosach, warto jednak pomyśleć o lekkich, owocowych dodatkach, które znacznie ożywią grillowe menu!

Dobra wiadomość: każdy może stać się mistrzem grilla! Do takiej imprezy należy jednak dobrze się przygotować. Wyznaczyć miejsce w ogrodzie, w którym goście będą czuli się swobodnie, jak również przemyśleć rodzaje potraw, jakie się zaserwuje. Polecamy zwłaszcza delikatne sałatki, zimne napoje i mięso, które najlepiej smakuje prosto z rusztu. Doskonałą alternatywą dla tak powszechnych kiełbasek czy kurczaka, będzie dziczyzna z grilla. To wyjątkowo aromatyczne mięso zaskoczy gości wyrafinowanym smakiem, a jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy natrzeć je czerwonym winem i mieszanką ulubionych ziół (najlepiej zmieszać pieprz, tymianek, pokruszone liście laurowe oraz zmielone lub utarte w moździerzu jagody jałowca). Warto zrobić to dzień przed planowaną imprezą, by mięso skruszało. Dobrze jest również naszpikować mięso cienkimi plastrami boczku, co uchroni je przed wyschnięciem i sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie.

Każdy znajdzie coś dla siebie w grillowym menu, a Polacy kochają grillować! Z utęsknieniem czekamy na sezon grillowy, a przed każdą imprezą planujemy, układamy menu i wybieramy dodatki. Te ostatnie są niezwykle istotne. Nie od dziś bowiem wiadomo, że dobrze dobrany sos jest w stanie podkreślić smak potrawy, wydobyć jego walory i podnieść do kategorii wybornego przysmaku. Tu warto wspomnieć o klasycznych polskich dodatkach do mięs i serów: szlachetnym smaku jarzębiny, borówki czy żurawiny. Te aromatyczne owoce znajdziesz w ofercie firmy STOVIT. Kojarzone z wytwornymi smakami i wystawnymi przyjęciami, teraz są dostępne dla każdego smakosza. Współgrają z niemal każdym gatunkiem mięsa – karkówką, schabem czy dziczyzną. 

Rubinowy kolor żurawiny stanowi nie tylko doskonały w smaku sos, ale również elegancką ozdobę stołu. Jeśli zaś wśród gości znajdą się wegetarianie, i oni będą mogli rozkoszować się smakiem tego szlachetnego owocu w towarzystwie wykwintnych serów. Co ważne – żurawina stanowi bogate źródło żelaza, na co osoby niejedzące mięsa zwracają szczególną uwagę. Podobnie bogata w witaminy, zwłaszcza A i C, jest borówka czerwona, która wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu i fosforu, a jej wyśmienity smak doskonale łączy się z mięsem indyczym. Z karkówką natomiast ciekawe połączenie stanowi jarzębina o naturalnie cierpkim smaku i z dużą zawartością witamin i kwasów organicznych. Kojarzona z jesienią i pięknymi owocami w kolorze czerwieni jest mało znana w kuchni, a szkoda! Kto jednak raz spróbuje tego przysmaku, zapamięta go na długo i zawsze chętnie do niego powróci.

Żurawina, borówka i jarzębina jako dodatki do mięs są doskonałą alternatywą dla ciężkich i kalorycznych sosów majonezowych. Potrawy z grilla nie muszą być nudne! Wiosenne spotkanie na świeżym powietrzu to doskonała okazja do kulinarnej przygody. Dodatki do mięs i serów marki STOVIT rozszerzają tradycyjne menu i czynią z dań potrawy doskonałe w smaku. To gwarancja imprezy, którą pamięta się długo. 

tagi: Stovit , grill , dodatki , żurawina , borówka , jarzębina , przetwory , owoce ,