Z rynku FMCG

Smacznie i zdrowo na Wielkanoc

Czwartek, 10 kwietnia 2014 Autor: Maja Święcka,
Smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu - takie powinny być potrawy idealne, zwłaszcza te na święta. Zatem polecamy garś świątecznych pyszności!

Barszcz biały z sokiem z ogórków

Składniki na duży garnek:
• warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)
• gotowy zakwas
• 10 dag boczku
• 4 pęta białej lub innej kiełbasy
• 8 jajek na twardo
• sok z 1 słoika ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
• przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki  laurowe,  5 ziaren ziela angielskiego)
• 2-3 łyżki mąki
• 2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie.  Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut. W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas. Gotujemy ok.10 minut a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki maki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając. Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany. Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.

Mazurek z powidłami

Składniki na 1 mazurek:
• kruche ciasto (200g zimnego masła, ok. 3 szklanki mąki, 100g cukru pudru, 2 żółtka, cukier wanilinowy)
• 1-2 słoiki powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
• płatki migdałów do posypania

Przygotowanie.  Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła. Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażalce a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7cm. Pieczemy ok.10 -15 minut w temp 200 stopni. Po wystudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Dekorujemy płatkami migdałów.

Koszyczki z jajek

Składniki na 4 osoby:
• 4 jajka na twardo
• 1 łyżka dowolnego chrzanu Firma Bracia Urbanek
• 1 łyżka majonezu
• sól, pieprz do smaku
• szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie. Jajka dzielimy na połówki, wydrążamy delikatnie żółtko, które następnie ucieramy z chrzanem i majonezem. Jajeczną masę doprawiamy do smaku i przy pomocy kuchennej szprycy, wypełniamy nią jajka.  Serwujemy na liściach sałaty, ozdabiając pędami szczypiorku.

Jajka przepiórcze z szynką i ogórkiem

Składniki na 1 osobę:
• 4 jajka przepiórcze, ugotowane na twardo
• 2 plastry polędwicy łososiowej lub szynki
• 2 ogórki kwaszone Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie.  Jajka dzielimy na połówki, ogórki kroimy w 1cm plastry, szynkę parmeńską dzielimy na 8 części. Na każdy kawałek ogórka kładziemy połówkę jajka i szynkę – całość spinamy wykałaczką.

Kruche babeczki z sałatką jajeczną i szczypiorkiem

Składniki na 4 osoby:
• 12 słonych babeczek (do kupienia w sklepie)
• 3 jajka na twardo
• 2 ogórki kwaszone Firma Bracia Urbanek
• 2 plastry świątecznej szynki gotowanej
• 2 łyżki dowolnego chrzanu Firma Bracia Urbanek
• 2 łyżki majonezu
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie.  Jajka, szynkę i ogórki kroimy w kosteczkę a następnie dodajemy chrzan oraz majonez i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Masą wypełniamy słone babeczki, dekorując całość koperkiem lub pietruszką. 

Sałatka warzywna z pieczarkami

Składniki na 4 osoby:
• 1 słoiczek pieczarek marynowanych Firma Bracia Urbanek
• 1 słoik ogórków konserwowych Firma Bracia Urbanek
• 4 papryki konserwowe Firma Bracia Urbanek
• 4 ugotowane ziemniaki
• majonez
• sól pieprz
• pietruszka do dekoracji

Przygotowanie.  Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy  w cienkie paseczki a resztę warzyw w równie cienką kosteczkę. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Ozdabiamy listkiem pietruszki.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: święta , gotowanie , potrawy , Firma Bracia Urbanek , Urbanek ,